Стотици благоевградчани „изгоряха” с двоен данък

11 Април 2019 | 16:09
8 коментара
Общество

Стотици граждани „изгоряха“, като платиха двоен данък на недвижимите си имоти в стремежа си да са стриктни данъкоплатци и да спестят 5% от сметките си, след като се разбра, че увеличеният повече от 2 пъти данък за второ и трето жилище се отменя и се запазват миналогодишните ставки.

Новината потвърди и зам. кметът по икономика на община Благоевград Иво Николов.

Причина за отменяне на драстичното увеличение с над 100% на налозите за недвижимости извън основното жилище е решение на Конституционния съд от 9 април. С него се обявява за противоконституционен текстът, визиращ рязкото вдигане на данъците на имотите в населени места, обявени за спа курорти от местно значение, какъвто е статутът на Благоевград.

„Решението на съда още не е обнародвано, но вече правим организация преоблагането да се направи по най-бързия начин“, съобщи Иво Николов. Той обясни, че преизчисляването на данъците на старите ставки няма как да стане в работно време и най-вероятно ще се наложи специалистите в общината да работят и през почивните дни.

Хората, които вече са платили данъците си, няма да имат право на възстановяване на надвзетите суми, тъй като промяната става с влизане в сила на съдебното решение, а не със задна дата.

Стартът на данъчната кампания официално бе даден в началото на март, а до 30 април гражданите, платили в пълен размер задълженията си към държавата, имат право на 5% намаление. Солидни опашки за плащане на налозите се заформиха навсякъде още в първите дни на кампанията. От кметството в Благоевград обясниха, че на този етап не може да се направи справка колко са потърпевшите, „изгорели“ с платен в двоен размер данък само защото са съвестни граждани.

„Никой не може в момента да каже колко хора са платили увеличени данъци. Има лица с договори за наем, които не попадат под тази хипотеза, защото те са по стария ред, тъй като се облагат по друг ред“, обясни зам. кметът по икономика на областния център на Пиринско.

Странно е и как статутът на община Благоевград е станал на спа курорт с местно значение, което е причина за двойния скок в размера на данъците.

„Не знам ОбС да е гласувал такова решение, разбрахме го в края на миналата година във връзка със сериозното увеличение на данъците“, обясни председателят Радослав Тасков.

На въпрос на „Струма” по сигнал на читатели, че им е скочил и данъкът на единственото им в града жилище и че има случаи на начислени такси смет на починали, зам. кметът Иво Николов обясни: „Минималната данъчна ставка по закон от 1 януари 2019 г. стана 4,5 промила и ОбС – Благоевград гласува налогът да е най-ниският допустим. За основно жилище облекчението е 50% и то не е променено. Декларациите за основно жилище не са променяни от влизането им в сила през 1998 г. Който обаче си е променил адресната регистрация през изминалите години и живее на друго място, автоматично е изгубил това облекчение. Засичането за ползване на облекчения за основно жилище за първи път е направено сега в рамките на цялата страна и се е оказало, че има много случаи на дублиране на тази привилегия, затова те автоматично са отпаднали. Ако човек иска да декларира друго жилище за основно, той трябва да го направи лично, обикновено като основно се декларира най-голямото, на което и данъкът е най-голям. Задължения над 10 г. се премахват  заради давностния период. Ако имуществото на починал преди години човек не е предекларирано от наследниците му, такса смет и дължимите данъци продължават да се трупат на негово име, тъй като за предишен период никой не знае как наследниците ще се разпоредят с имота. С промените и електронното управление вече повечето от информацията не се изисква от наследниците на починали. Случаите са много и различни и всеки трябва да се разглежда отделно, тъй като има изключения. Важно е всеки гражданин да провери задълженията си на сайта на общината“, обясни зам. кметът И. Николов.

Съвестните граждани , които са си платили вече данъците обаче, няма да получат обратно парите си, мотивът на управниците е, че плащането на двойно завишения данък е направено в условията на действащ закон.

„Има правило за стабилност на съдебните актове и тези, които променят закон или наредба, нямат обратно действие“, обясни зам. кметът Иво Николов и в отговор на въпрос дали е честно към стриктните данъкоплатци  добави: „Колко е справедливо, аз не мога да коментирам, но трябва да има стабилност на актовете, приети от Народното събрание. Ако започнем да се съмняваме в законотворчеството, никой няма да спазва нищо“, категоричен бе той./Струма/

Добавени коментари

Razlohenin публикува:
12 Април 2019 | 16:58
Бате Бойко е най якия.е, колко пъти го избирате и сетне ревете иии офциии.наздраве.о
Икономов публикува:
12 Април 2019 | 09:18
Банско е в Европа.И Банските будали си платиха данъците.
Възмутен публикува:
11 Април 2019 | 22:40
Аз ще ги съдя!имам основно жилище 70кв.и второ на тухли 100кв.,за като ми взеха 490лв.данък.Николов не струва,да си ходи.
ППП публикува:
11 Април 2019 | 19:59
Ако Общините не върнат надвзетите суми ще връщат повече - освен надвзетите за данъка и съдебни разноски за делата и евентуално неимуществени вреди и лихви...Ще има доста дела и по Закона за вреди от държавата! Народът вече не спи.
адв публикува:
11 Април 2019 | 19:53
Иво Николов говори наизуст. След като ще преизчислява за едни значи ще преизчисли за всички. Със задна дата се разбира, че до датата на влизане на решението на Конституционния съд задължението е по високата ставка, а за останалата част от годината е по по-ниската. Това, че едни са платили, а други не няма никакво значение. Онези които са платили трябва да си получат обратно надплатеното за времето от влизане в сила Решението на КС до края на годината - в това време задна дата НЯМА!!!!!
Весела публикува:
11 Април 2019 | 17:54
В Банско също са увеличени данъците двойно.Дали това решение се отнася и за там?
иван публикува:
11 Април 2019 | 16:59
Халал да ви са во веки - веков. На потърпевшите честито , пак гласувайте за тях!
Д публикува:
11 Април 2019 | 16:31
Няма живот тук! Добре дошли в чужбина Българи

Добавете Вашия коментар

TOP