Стоката на борсите в Кърналово и ГКПП – Кулата без отрови в плодовете и зеленчуците, само 1 търговец с акт

17 юли 2019 | 17:39
0 коментара
Стоката на борсите в Кърналово и ГКПП – Кулата без отрови в плодовете и зеленчуците, само 1 търговец с акт

От 22 извънредни проверки, извършени от Българската агенция за безопасност на храните на борсата в Кърналово, само един търговец е получил акт за липса на етикети за произход на доматите, ябълките и лимоните на сергията си.

От иззетите 8 проби за изследване на остатъци от пестициди в лимони от Турция, нектарини, ягоди и домати от Гърция и италиански ябълки никъде не са установени отрови.

Тези оптимистични отговори даде земеделският министър Десислава Танева в отговор на депутатско питане за контрола, който страната ни оказва при внасянето на хранителни стоки, плодове и зеленчууци. Според министър Танева чисти от пестициди се оказали и доматите, и кайсиите, чийто вносители били проверени на случаен принцип на ГКПП – Кулата.

При обиколката си на Кулата и Кърналово инспекторите са проверявали произхода, етикетирането, съответствието на плодовете и зеленчуците с пазарния клас и придружаващите търговски документи.

За разлика от плодовете и зеленчуците, които се оказаха чисти и почти без изключение – с изрядна документация, не така положителни са резултатите от проверките на къщите за гости, извършени от хората на министър Танева миналия месец. При тях се оказа, че от 8-те, които ще трябва да върнат 100% финансирането си, понеже се ползват за вили, 2 са в Благоевградска област, но поне още петнайсетина ще получат финансови санкции от 5 и повече проценти заради различни нарушения.

От земеделското министерство уточниха, че имената на всички санкционирани къщи за отдих ще бъдат огласени публично следващата седмица, но министър Танева вече намекна в пленарна зала, че проверяващите няма да бъдат толкова сурови в наказанията за неизпълнение на бизнес плановете. Причината е, че те включват финансови прогнози за 5 г. напред, но предвид динамичната конкурентна среда много от собствениците им били принудени да свалят цените, за да привлекат клиенти, и така по неволя нарушили бизнес плана.

Остава висящ въпросът защо при проверките миналия месец, в които ДФЗ тръбеше, че ще обиколи всичките близо 800 къщи за гости в мониторинговия период и още няколко десетки извън мониторинга, не бе проверена нито една от къщите на бившия гоцеделчевски депутат Димитър Гамишев. Още повече че за тях се появиха доста сигнали за нередности, включително и за фалшифициране на кадастъра в Гърмен, за да може една от тях – „Лещенски рай“ в с. Лещен, да бъде построена незаконно върху общински път.

Както вече съобщихме, бащата, съпругата и снахата на Д. Гамишев са  бенефициенти на евросредства за 3 къщи за гости – 2 в Лещен и 1 в Гайтаниново, за които са получили европейско финансиране в размер на 1 024 312 лв., а инвестирали в строежите общо 1,6 милиона лева.  Последната къща за гости на Гамишеви в Гайтаниново всъщност е луксозен хотел, за който в Гоцеделчевско се говори, че Гамишев неотдавна е продал за сериозна сума./Струма/


Добавете Вашия коментар!