Стойчо Кацаров: Предишното управление забави ваксините и "уби" 10 000 възрастни

28 Юли 2021 | 13:33
0 коментара
Общество

Здравният министър Стойчо Кацаров обвини предишното управление за серия грешни стъпки в Националния ваксинационен план, както и при договарянето на самите дози, като заяви, че заради тях са си отишли 10 000 души, предимно възрастни, при третата вълна.

На прага на четвъртата пред депутатите, които го изслушват, той разкри, че само за 2020 г. продължителността на живота на българина е била скъсена с година и половина. "Това е катастрофално", отсече министърът.

Той защити въведения от него приоритет при ваксинирането на хората над 60 г., като го нарече успешен. А вчера съветничката му проф. Мира Кожухарова му е представила справка, че от май досега броят на поставените дози не е намалял, а напротив, увеличил се е с близо 200 000. Сравнението е между 74 дни преди петия месец и 74 дни след него. 

Кацаров съобщи още, че стартира обществена поръчка за ремонти на ковид отделенията в цялата страна.

Иначе публично призна, че във ваксините е истината, а маските и дистанцията били само моделиращи допълнения. Кацаров разкритикува предшественика си проф. Костадин Ангелов и за лошата и недостатъчна информационна кампания за ваксините, което е довело до насаждането на трудно изкореними негативни обществени реакции.

Той обяви още, че не били верни твърденията за спад на ваксинациите у нас, защото това се случвало и в цяла Европа, и в САЩ - поради психологически нагласи и пътуванията на хората в летния сезон. 

Георги Михайлов от БСП разкритикува пък предишните управляващи за фаворизирането на конкретни лекарства и планове за лечение, които след време са се оказали неефикасни и дори опасни, като вероятно визира хидроксихлорохина. 

ГЕРБ в лицето на Росица Кирова защити действията на ГЕРБ и тогавашното здравно министерство за осигурените предпазни средства, за зелените коридори за ваксини.

"Българинът се плаши от думата "задължително", може би защото сме индивидуалисти, но далеч преди да бъдат въведени ваксините у нас, предишното правителство започна да обяснява колко е важна имунизацията. А сега сме на прага на 4-та вълна на ковид и липсата на информационна кампания може да се окаже пагубно", обясни тя. 

Политиката, наложена по думите й, от Кацаров, е била на провал на "зелените" коридори, като преференциално е било дадено право на хората над 60 да се ваксинират. 

Към днешна дата хората над 60 с ваксини са малко над 40%, получили една доза, обяви Кирова. А Националният план, широко прокламиран от Кацаров, според нея поразително приличал на стария, приет от проф. Костадин Ангелов още миналата година. 

Добавете Вашия коментар

TOP