Стефка Стоева е новият председател на ЦИК

20 Март 2019 | 13:39
0 коментара
Общество

Номинацията на Стоева дойде от най-голямата парламентарно представена партия – ГЕРБ. Тя е дългогодишен юрист и съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във ВАС, тя е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Стефка Стоева е заемала и позицията зам.-председател на този съд.

Депутатите одобриха и предложението на БСП за зам.-председател на ЦИК, които издигнаха за поста Силва Дюкенджиева. Нейната кандидатура бе представена от народния представител Драгомир Стойнев, който днес дойде в парламента по изключение, след като парламентарната група на левицата вече цял месец не участва в заседанията на парламента. Силва Дюкенджиева е юрист и е била член на ЦИК за местните избори 2017 г., за народни представители през 2009 г., за членове на Европейския парламент през 2009 г. Била е член на комисията и от 2011 до 2014 г.

За заместник-председател депутатите одобриха и доц. Таня Йосифова, предложена от „Обединени патриоти“. Тя също е дългогодишен юрист, с над 20-годишен опит в областта на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и академията на МВР, като досега не е била член на избирателната комисия.

Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, предложена от парламентарната група на ВОЛЯ.

Предложението за секретар на ЦИК дойде от парламентарната група на ДПС и също срещна одобрението на мнозинството. Секретар отново ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към настоящия момент. Юрист по образование и с над 20-годишен юридически стаж, Солакова е била член на ЦИК от 1995 г. до 2005 г. и секретар от 2011 г. досега.

Съгласно Изборния кодекс само ръководството се избира от парламента, а останалите членове на комисията се назначават с указ на държавния глава. Мандатът на текущия състав на ЦИК изтича на 21 март.

………………………………………..

Управляващи и опозиция влязоха в поредната парламентарна схватка и размениха остри реплики от трибуната на парламента.

Причина за нея стана днешното гласуване на ръководството на новия състав на Централната избирателна комисия, а в конкретен повод се превърна присъствието на депутата от БСП Драгомир Стойнев. Той дойде в пленарната зала, за да представи кандидатура на левицата за заместник-председател на комисията, след като народните представители от групата на „БСП за България“ вече цял месец не участват в заседанията на законодателния орган.

По време на дебатите стана ясно, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на левицата, но призова това да не бъде възприемано като „съглашателство“ между двете партии. „Ще подкрепим това ваше предложение. Искам категорично да заявя, че това не трябва да се води като съглашателство и задкулисни разговори между БСП и ГЕРБ. Не трябва в никакъв случай да се говори за сделка, защото знаем кои най-добре правят сделките и опит за фалшифициране на изборите“, заяви Цветан Цветанов.

Той разкритикува БСП за това, че в предложенията им за членове на ЦИК липсва приемственост, както и за отсъствието на опозицията по време на обсъждането и избора на кандидатите. „Видяхме БСП в неделя и какъв беше отзвукът от партийните им организации за вътрешнопартийния избор, моля ви не ни занимавайте с вашите противоречия“, каза още Цветанов от парламентарната трибуна.

Към критиките се присъедини и Борис Ячев от „Обединени патриоти“. „Няма да подкрепим кандидатурата на БСП за член на ЦИК. Считаме като акт на продължително неуважение липсата на народни представители от БСП в пленарната зала, които със собствените си гласове да подкрепят собствената си кандидатура“, заяви той. Според него продължаващият бойкот на опозицията заслужава „да получи урок от Народното събрание“, а присъствието на Драгомир Стойнев е просто „отбиване на номера“.

Отговорът на Стойнев не закъсня. „Много бързо забравихме как управляващата коалиция не желаеше да се спазва закона. Бяхме свидетели на едно политическо гънене от сутрин до вечер по телевизиите, когато едни и същи хора обясняваха, че няма нужда да се променя ЦИК. На следващия ден твърдяха точно обратното. Считаме това за непрофесионално, аморално. Такъв е хаосът, в който живеем“, контраатакува Стойнев.

Според него изборът на нов състав на ЦИК е крачка към конкретната политическа цел на БСП – смяна на политическия модел в страната ни. Той за пореден път разкритикува управляващото мнозинство за начина, по който парламентът работи, като според него честите изслушвания на министри в пленарна зала се дължат на факта, че депутатите няма с какво да запълнят собствения си дневен ред. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP