Стефан Златков застана начело на Митница „Югозападна”

10 Януари 2019 | 22:08
0 коментара
Общество

Стефан Златков застана начело на новата Териториална дирекция “Югозападна”, която е на пряко подчинение на Централно митническо управление. Това стана след преструктуриране и закриване на Митница “Югозападна”.

В новата структура в ТД “Югозападна” се вливат досегашните митници Аерогара-София и Столична, ведно с бюрата на граничните пунктове Кулата, Златарево, Гюешево, Олтоманци.

Преструктурирането е с цел по-добра координация, ръководство и контрол при осъществяване на основните функции и задачи на агенцията, постигане на по-голяма бързина в работните процеси и по-голяма ефикасност и ефективност при управлението на човешките ресурси в администрацията.

От понеделник нова информационна система за внос на стоки у нас изнервя търговци и шофьори, съобщава БиТиВи. Те имат затруднения с качването на данни в системите на митницата, за да могат да освободят товарите си.

Заради новата система камиони със стока стоят с дни по паркингите, a обработката на документацията се бави.

От Агенция „Mитници” заявиха, че трудностите идват не само заради новостите в системата, а и защото вносителите не знаели как да работят с нея.

От понеделник са подадени и обработени над 5000 декларации за внос.

Паркингът пред митницата в Илиянци е пълен с камиони. Оказва се, че има хора, които чакат от дни. Късметът е, че повечето стока не се разваля лесно.

Според митничарите системата работи и ако има несъвместимост между софтуера на клиента и техния – това не е проблем на Агенция „Митници”.

„Нормално е, нова система – със сигурност има проблеми. Възможно е да са проблеми с техните системи, възможно е техните служители да не са попълнили правилно, проблем по софтуера. Като цяло системата работи”, коментира Стефан Златков, директор на Митница „Югозападна”.

Това изявление ядоса клиентите, намиращи се в офиса в този момент.

„В понеделник нямаше митничар, който да пуска в системата – какво отговаряте на дамата, не е вярно това нещо. Понеделник до следобед нямаше една вярна декларация подадена, защото нямаше синхронизация”, опонира Елена Иванова, митнически агент. 

Търговците поставят и въпроса защо старата работеща система е спряна и се минава към нова. Според Агенция „Митници” това е изискване на Евросъюза.

Добавете Вашия коментар

TOP