Стефан Апостолов за битката срещу контрабандата и мафията! Отговори на феновете на ЦСКА, които искат да го отзоват от парламента

20 Септември 2017 | 15:51
0 коментара
Политика
Безпристрастен съм и имам чиста съвест! Феновете на ЦСКА ме обвиняват за грешките, но защо не критикуват Каранга, който на 3 пъти пропусна да вкара гол на Лудогорец, пита Стефан Апостолов в интервю пред Ивайло Крачунов
 
 Депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов е единственият футболен съдия в 44-ия парламент. Финансист по образование, той бе избран за народен представител с преференциален вот в Благоевград. 29-годишният рефер бе атакуван мощно от ултрасите на ЦСКА по повод отсъжданията си в мачовете срещу "Лудогорец" и "Черно море", който "армейците" спечелиха в добавеното време. С г-н Апостолов разговаряме по най-горещите теми в политиката и съдийството.
 
Ето как той отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
 
 - Г-н Апостолов, Вие сте финансист по образование. Защо избра политиката? - Винаги, когато се съберем с приятели обсъждаме футболни мачове и горещи теми от деня. Както казваме в България - човек разбира от футбол и политика и малко ги съчетах нещата. Никога не съм искал да ставам политик, обаче винаги съм бил оптимист, който иска да направи нещо добро за хората. И когато от гражданската квота на ГЕРБ ми предложиха да стана депутат, изобщо не се замислих и веднага приех, защото знам, че това е партията, която мисли за доброто на хората и взима правилните решения за държавата. Мисля, че в тази партия мога да се развивам не само политически, а да помагам на хората. Затова избрах да се кандидатирам за депутат и благодаря на всички, които гласуваха да бъда избран в Народното събрание. Благодаря не само на хората, които са гласували за мен, а на всички, които са гласували, защото според мен е много важно да се гласува.
 
- Каква разликата намирате сега, когато участвате в пленарните заседания и гласувате в сравнение с периода, в който още не беше депутат? - Разликата е, че преди, когато гледаш нещата отвън и четеш в разни сайтове заглавия - "Страшен скандал в парламента", сега, когато съм в Народното събрание виждам, че нещата не са чак толкова скандални. Това е разбираемо, защото често се търси сензацията. Другата разлика е шансът, който имам да помагам на хората с моите идеи, като намирам съмишленици в парламента и заедно правим нещата така, че да са добри за хората. - Освен на парламентарната Комисия за младежта и спорта, сте член и на комисията за наблюдение на приходните агенции борба със силата икономика и контрабандата. По-интересно е участието ви във втората комисия, тъй като лично премиерът Борисов обяви, че противодействието на контрабандата е сред основните приоритети на кабинета. Какви са впечатленията ви от мерките, които взима правителството за борбата с контрабандата и мафията? - Каквото и да кажа, ще ме обявят в пристрастие. Виждате сам какви са данните в момента - България има 2 млрд. лева бюджетен излишък, а контрабандата е сведена до нейния минимум, мисля че е около 7%. Това е добър показател и за Европа, където средното ниво на контрабандата е около 10%. Г-н Борисов и правителството правят всичко възможно да се борят с контрабандата и мисля, че много добре се справят с тази си работа. Очаквам, че до края на годината ще имаме по-добри финансови резултати от противодействието на контрабандата и на сивия сектор. В момента нивото на безработицата е около 5%, което е по-добро от началото на кризата през 2007 г. Мисля, че в момента държавата се развива много добре финансово и икономически. И това не се случва без помощта на г-н Борисов и на правителството.
 
- Вие сте единствения футболен съдия в рамките на 44-ото Народно събрание. Какво е чувството да си рефер в условията на ежедневните скандали в българския футбол? - Предстои конгрес на Българския футболен съюз в началото на 2017 г. На мен ми се струва, че разни хора се опитват да правят скандали предконгресно. Другото нещо в момента, е че футболните съдии ни обвиняват много в пристрастие, което не е така. Мога да кажа лично аз от мое име и гарантирам за колегите, защото заедно участваме на семинарите, на които присъстват г-н Борислав Михайлов и г-н Петър Петров (председател на съдийската комисия в БФС). Двамата ни казват: "Момчета, свирете това, което виждате на терена. Никакви пристрастия и никакви задкулисни работи". Ние спазваме техните заръки, обаче понякога се получават грешки. Това са човешки грешки, грешки на растежа. Във футбола не само в България, но и в света винаги ще има скандали, защото това е най-интересната игра.
 
- Феновете на ЦСКА Ви обвиниха, че сте свирил тенденциозно в двата мача с Лудогорец. Чиста ли е съвестта Ви, можете ли да го кажете пред камерата на БЛИЦ? - Естествено, че мога да го кажа - моята съвест е чиста. Мога да кажа, че моите действия на терена никога не са били пристрастни. Винаги съм се ръководил от духа на правилата на играта. Всичко, което съм отсъдил, мисля че е правилно. Естествено, правил съм и грешки. Няма човек, който да не е допускал грешки. Но това са грешки на растежа, а не са тенденциозни. - Да се върнем на двата мача на ЦСКА с Лудогорец. - За ЦСКА - Лудогорец сам видяхте, че единият ми колега сгреши за едно от отсъжданията си и след това си понесе последствията. Когато един от колегите странични съдии сгреши, това не означава, че трябва да е виновен главният съдия или колегата и после да има обвинения в тенденциозност. Футболният съдия на терена е един диригент, той е шефът на стадиона в този момент. Вие като шеф на БЛИЦ мисля, че няма как да не допускате грешки, макар и минимални, когато ви се налага да взимате по 50-100 решения на ден. Така е и при нас във футболното съдийство.  Нека да видим и самите футболисти и колко пъти грешат те по време на мач. Ето, мога да ви дам пример за мача ЦСКА - Лудогорец, който свирих. Нападателят Каранга имаше три прекрасни положения за гол, но не успя да ги реализира.Защо феновете на ЦСКА не го нападат него, че не е реализирал, а нападат съдията? 
 
- Понесохте и много упреци за отсъжданията ви в мача Черно море - ЦСКА. Какъв е вашият прочит на спорните ситуации? - Говорим за положението за засада през първото полувреме. Какво да ви кажа? Аз съм главен съдия и взимам крайното решение, но имам и асистенти по линиите. Преди всеки двубой правим разбор, включително и за това на кой къде е зоната на действие. На асистента зоната на действие е и когато има фаулове близко до тях, за тях линията на засадата е основен приоритет. Когато асистентът е вдигнал засада, аз съм длъжен да приема неговото решение и да го отсъдя. Защото аз не съм на линията на засадата и не мога да видя дали има засада или не. Не мога да съм сигурен дали има засада. Аз мога да помогна в случай, че има върната топка от защитник. Това вече не е засада и аз мога да кажа на асистента - "Свали флага". 100% вярвам на моите колеги, когато ми дадат сигнал за дадено нарушение и го потвърждавам.  За това положение не съм аз виновника, когото трябва да винят. И мисля, че колегата, който е сбъркал не го е направил много нарочно. Познавам го много добре, той е много добро момче и винаги се е старал да бъде безпристрастен и да отсъжда правилно. Мисля, че грешката му е човешка.
 
- Недоволни от съдийството ви в мача с Черно море, фенове на ЦСКА обявиха, че ще внесат подписка до Бойко Борисов и Цветан Цветанов за отзоваването ви от парламента. Как гледате на този факт? - Този факт? За мен това е един голям популизъм. Това е все едно утре да напиша един пост във Фейсбук, че събирам подписка да бъде отзован треньорът на отбора Х, защото не ми харесва играта му. И започвам подписка. И какво - трябва да отзоват този треньор ли? За мен действията срещу мен са див популизъм. По друг начин не си обяснявам това нещо. - Димитър Бербатов при получаване на дипломата си от НСА заяви, че вече е готов за министър или друга силна позиция в БФС. Какво смятате за изявлението му? - Когато гледах неговото изявление, мисля че той го каза малко на майтап и с усмивка. Бербатов е много уважаван от мен футболист и човек. За мен е много интелигентен. И гениален футболист.  За да си гениален футболист трябва да си много интелигентен. Мога да кажа само адмирации за това, което е постигнал във футбола. Той е един представител на България пред света. Бербатов и Христо Стоичков са дали толкова много за популяризацията на България с техните изяви на терена, че само адмирации за такива хора. - В момента сте депутат и на 29 години. Имате ли амбиции за по-високо ниво в политиката? - Аз никога не съм имал амбиции в политиката. Господ е отредил това да стане.  Аз съм вярващ човек и мисля, че всеки човек има някакъв предначертан път и съдба. Както казваше баба Ванга, лека й пръст - всяко нещо си стои времето и идва времето, когато ще се случи. Ако съдбата е решила и ми е писано да се развивам политически до по-висок пост, ще стане. Ако съдбата не е решила, няма да стане. - Преди две години вашата сестра Полина спечели джакпот от тотото. Какъв е Вашият джакпот в живота - парите или друго нещо? - Моят джакпот в живота е моето семейство! Преди всичко имам син на 9 месеца, той е моят джакпот. Мисля че най-важното нещо за един човек в живота е да създаде семейство. Да има наследници, да има хора на които да се радва и които да се грижат след време за него. Да има поколение и внуци. Моят джакпот е семейството ми- жена ми, детето, родителите, сестра ми и приятелите.
 
 Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP