Статистика! 33.1% от населението в областта живеят в риск от бедност или социално изключване през 2015 година

13 Ноември 2016 | 11:26
0 коментара
Общество
Статистика! 33.1 от населението в областта живеят в риск от бедност или социално изключване през 2015 година

104 300 лица или 33.1% живеят в риск от бедност или социално изключване през 2015 година в областта. Това са съответно 33.9% от мъжете и 32.4% от жените. Това каза за ‘‘Фокус’’ Емилия Илиева, началник на отдел “Статистически изследвания” - Благоевград.

По думите й през 2014 година делът на мъжете е бил 27.3%, а този на жените - 26.7%. „За страната индикаторът сочи, че 41.3% от населението, или 2 981 700 души са били в риск от бедност и социално изключване. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални лишения, и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност“, обясни Емилия Илиева.

По думите й в общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения.

„Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги, като например: възможност на домакинството да си позволи едноседмична почивка извън дома, посрещане със собствени средства на неочаквани финансови разходи, консумация на месо, пилешко или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден, ограничения при отоплението на жилището, поради недостиг на средства, както и затруднения при плащането навреме на разходи за жилището“, допълни Илиева. 

Добавете Вашия коментар

TOP