Стартът на Пирин Ултра 2018 събира най-добрите бегачи в света

04 Октомври 2018 | 16:43
0 коментара
Спорт

Тазгодишното издание на ултрамаратон Пирин Ултра събира елита на световния Скайрънинг, а на старта на състезанието застават общо 260 участника от 22 страни.

Късата дистанция – 66К, която стана 8-ми финален старт в дисциплината Sky Extra от Световните серии по Скайрънинг е с 4,200+м денивелация и лимит за преминаване на разстоянието 16 часа.

Стартът ще бъде даден на 6-ти Октомври в 08:00ч. сутринта, а Старт/Финалът ще бъде на централния площад в Банско. Участниците на дългата дистанция – 160К, пък ще стартират на 4-ти срещу 5-ти oктомври, точно в 00:00ч, отново от централния площад в Банско. Те ще имат на разположение 50 часа, за да преминат трасето.

От центъра на планинското градче, всички състезатели ще се отправят към върховете и долините на Пирин. Екипи на 9 подкрепителни пункта (х. Безбог, х.Демяница, х.Пирин, х.Беговица, х.Синаница, х.Загаза, с.Сенекос, х.Яворов, х.Бъндерица) ще подпомагат бегачите в битката с трасето и безмилостния терен.

Официалното откриване на ултрамаратона ще се състои на 5ти Октомври, като церемонията по откриването съвпада и с празника на град Банско. Като част от празничната програма, ще бъдат представени и елитните атлети, които ще вземат участие в състезанието. Пере Аурел, Дмитрии Митаев, Даниел Юнг, Рагна Дебац и Хилари Джерарди са само част от имената, които пристигат в България, за да се изправят пред предизвикателствата на Пирин планина. Водещата българска състезателка в спорта – Антония Григорова, също ще вземе участие в  надпреварата. Официални делегати и фотографи от Световната федерация по Скайрънинг пък ще са част от гостите на състезанието.

Движението на всички участници ще бъде следено на живо на широк екран в базовия лагер на състезанието, разположен на централния площад в Банско, посредством GPS система за проследяване.На Старт/Финала ще бъде обособена и Експо зона, където водещи български и чуждестранни компании в света на аутдор спортовете, ще представят своите продукти и услуги.
Награждаването на призьорите по трасето на късата дистанция – Migu Run Skyrunner® World Series Pirin Ultra 2018, ще се състои на 6-ти oктомври от 18:00 часа на централния площад в Банско. По време на церемонията, ще бъдат наградени и победителите във финалното класиране за сезона в дисциплината Sky Extra.

Ултрамаратонът Пирин Ултра бе проведен за първи път през септември 2016г. Тогава на старта застанаха 44ма участници. Второто издание на състезанието през 2017г., събра над 140 бегача от страната и чужбина. Чуждестранното участие бе чувствително, като имаше състезатели от Ирландия, Италия, Румъния, Турция, Унгария, Китай и Канада. Третото си издание, българският планински ултрамаратон ще отпразнува вече като част от световното ниво.

Добавете Вашия коментар

TOP