Стартират ежегодните археологически разкопки в Банско

06 Август 2015 | 11:33
4 коментара
Общество
Стартират ежегодните археологически разкопки в Банско

Кметът на Банско Георги Икономов се срещна с екипа, който ще извърши ежегодните археологически разкопки на крепостта Ситан кале, намираща се в подножието на Пирин.

За целта 14 млади любители археолози с ръководител Владимир Баряков,  ще продължат изпълнението на дългосрочната програма по разкриване на исторически артефакти. Проучванията започват през 1987 година, като изцяло разкрити и завършени обекти са тези в местностите Св. Иван и Шипоцко. В последните години се разкриват късноантичен акропол в местността Карагонско и укрепени селища в местносите Св. Никола и Ситан кале. В местната традиция крепостта Ситан кале е позната под имената Калята, Стана кале и Сатан кале и се свързва с легенди за съпротивата срещу османското нашествие, ръководена от Бан Банко. Според някои версии етимологията на името Банско е обвързано с този бан. На мястото са открити следи от крепостни стени, множество гробове и керамични фрагменти, които свидетелстват за принадлежността им към късноантичния период IV – VI век и очертават един твърде интензивен у многолюден живот в този исторически отрязък.

 

От 2007 година насам археологическите проучвания, осъществяващи се на територията на Община Банско се финансират изключително само със средства от общинския бюджет.

Стартират ежегодните археологически разкопки в Банско

Добавени коментари

Индиана Джоунс публикува:
07 Август 2015 | 10:17
Тази година няма да идвам на разкопки в Банско, а на лов за гнусни корумпирани кметове и заместниците им. Постоянно получавам некфи новини от една гад, викат й Бего, но познати ми обясниха, че на английски може да й се казва нещо подобно на Рънърса. Добавиха ме в някаква ФБ група преди няколко дни без да ме питат и сега получавам постоянно някакви материали с едни и същи хора, най-вече с някакъв си Икономов, но често и другия, бръснатият присъства, застанал от лявата страна. То бива и бива ботове, ама толкова чак..., слагам шапката, вземам камшика, качвам се на самолета и после дупе да ви е яко.
Иманяр публикува:
07 Август 2015 | 01:40
Не стига,че разкопаха Банско,ами сега почват и планината!Сигурно и там ще търсят ДДС!
Посветен публикува:
06 Август 2015 | 15:28
Разбира се,че първо при Икономов.Той е най-добрият в разкопките.Титлата ИМАНЯР №1 ще му бъде връчена на есен.А от колко години в Банско тези деца работят по разкопките - все ли минават на инструктаж през монтофона?Или само пред избори-повод,за да го покажат пак,и пак,и пак...Вече не остана друго освен да го покажете и в тоалетната.Чакаме!
Банскалия публикува:
06 Август 2015 | 12:14
Банско от 2 години е в постоянни разкопки, така че това не е новина!!!

Добавете Вашия коментар

TOP