Стартира черешовата кампания в Кюстендилско, изкупните цени - от 60 до 80 стотинки за кило

04 Юни 2019 | 14:11
0 коментара
Бизнес

В Кюстендилско започнаха да берат първите череши, а изкупната  цена варира между 60 и 80 стотинки според качеството на ранните сортове, казаха земеделски производители.

Традиционно ранните череши  са дребни и търсенето не е голямо.

„Имаме череши в края на града, над една кооперация, която наричат „При слепите” . Там набрахме череши, но те са с големината на вишна. Имаме дръвчета и само на 2-3 км от този масив, в друга местност, наречена Белия камък, там те пък са два пъти по-големи. Дано не продължат дъждовете, защото сега е опасно, могат да напукат плода”, коментира 69-годишният пенсионер Райчо Боянов.

Кметът на село Стенско Огнян Янев е оптимист за новата реколта. „Всички в селото казват, че на по-късните сортове ще се достигне цена от 1 лев за кг.  Земеделски производители в селото вече берат и карат продукцията в София. Ние предвиждаме общо 3 изкупвателни пункта”, добавя Янев.

Селата Коняво, Горна и Долна Гращица са населените места, където има най-много череши, съобщава още "Струма.бг". В Кюстендилски регион се предвижда да бъдат открити над 100 пункта за изкупуване, като тяхното разположение, адрес и режим на работа са регламентирани с наредба и заповед от общината. По охраната на кампанията е създадена  организация, охраната се поема от служители на ОДМВР, поетапно ще се включват и служители на РДГП, и служители на  дирекция „Жандармерия“ на МВР. Предвижда се  по време на операцията да се осъществяват обходи и в по-малките населени места, където обработваемите площи са по-малко. 

И тази година в осъществяването на охранителната операция маршрутите на екипите ще бъдат съгласувани с местната власт, поетапно ще бъдат увеличавани и екипите в районите с черешови насаждения, пунктовете за изкупуване на реколтата и  за наемане на работна ръка. Традиционно общинската власт издава заповед за правилата, при които се наемат работници по прибирането на реколтата и извозването им от земеделските масиви.

Същевременно черешопроизводителите в Кюстендилско подлежат и на проверки за препаратите, с които пръскат  овошките. При констатирано използване на забранени препарати санкцията варира от 1500  до 3800 лева в зависимост от тежестта на нарушението .

Подлежат на обстойни проверки и складовете за съхранение на препарати,  ще се взимат проби и от листата на черешите. Препаратите, съдържащи диметоат, не са забранени за продажба на пазара, но е забранено да се пръска с тях, обявиха от ОДБХ в Кюстендил. През последните години критиките към инсектицида диметоат стават все повече.  Земеделски производители коментират, че се  върви към пълното му изключване от земеделието, като много държави вече го спират или обмислят спирането му заради притеснението, че е вреден за здравето.

Европейската комисия определи нови максимално допустими стойности на диметоат в продукцията от череши – до 0,02 мг на 1 кг продукция, което е 10 пъти по-малко в сравнение с предишните норми.

Добавете Вашия коментар

TOP