Старт на процедурата по Брекзит

29 Март 2017 | 09:10
0 коментара
Общество

Писмото, с което британският премиер Тереза Мей уведомява председателя на Европейския съвет за намерението на страната да напусне ЕС, трябва да бъде връчено днес на Доналд Туск днес.

С това се слага начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от ЕС, с което ще започнат тежки двугодишни преговори. Мей уведомява, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода.

По план Великобритания трябва да напусне Общността през 2019 година, след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 на сто от избирателите гласуваха за Брекзит.

Писмото на Тереза Мей трябва да бъде предоставено на Доналд Туск от Тим Бароу, постоянният представител на Лондон при ЕС. Днес Мей ще уведоми парламента в Лондон за писмото.

В рамките на 48 часа Туск ще изпрати проект до 27-те държави от ЕС с общите принципи на позицията, от която те ще преговарят с Великобритания. На 29 април се очаква и извънредна среща на държавните и правителствени лидери от ЕС за одобряване на единна позиция.Е79

Добавете Вашия коментар

TOP