Старши комисар Николай Хаджиев отчете добри резултати за дейността на ОДМВР- Благоевград

06 Юни 2018 | 14:50
0 коментара
Общество

На територията на Благоевградска област от началото на годината до края на месец май са регистрирани 1398 престъпления. Това каза по време на пресконференция ст. комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР-Благоевград, съобщава репортер на Pirinsko.com.

Той посочи, че за същия период миналата година са регистрирани 1700 престъпления.

По думите му разкриваемостта на престъпленията тази година в проценти е 43,2%, за разлика от миналата година, когато тя е 36%. Николай Хаджиев отбеляза, че по разкриваемост на престъпленията Областна дирекция на МВР-Благоевград е на 15-то място в страната, на базата на останалите 27 областни дирекции. 

„Само за месец май на територията на ОДМВР-Благоевград са регистрирани 216 престъпления, спрямо 348 за същия период на миналата година. Има сериозно намаление на престъпленията, като процентът на разкриваемост само за месец май тази година е 36,57%, спрямо 25,57% за същия период на миналата година.

Разкриваемостта е увеличена с 9% тази година. За същия период ОДМВР-Благоевград спрямо останалите областни дирекции в страната е на 11-то място по разкриваемост на престъпленията“, коментира директорът на ОДМВР-Благоевград.

"Основен приоритет е да се работи по превенция на престъпността и да не се допуска извършване на престъпления. Едни от основните линии, по които работим е битовата престъпност, наркотици, безопасност на движение“, каза Хаджиев.

По битовата престъпност са създадени мобилни екипи.

„Не във всички населени места има възможност за 24 часово полицейско присъствие. Освен районни инспектори, които посещават по график отдалечените населени места, в тези мобилни групи участва полицаи от криминална, икономическа и охранителна полиция. Дейността им е всяка седмица, като целта на тези мобилни групи е да се срещнат с населението, местната власт и да изслушат зададени проблеми, оплаквания, които поставят жителите и в зависимост на коя институция е в правомощията да се вземат съответните мерки“, каза още Хаджиев.

По думите му се получават оплаквания, че МПС-та не се карат по надлежния ред.

„Карат се мотори и автомобили, които не са регистрирани  и не са минали технически преглед, нямат и застраховка гражданска отговорност. Те нарушават и обществения ред. Всяка седмица е различен броя на мобилните групи , като средно месечно тези мобилни групи провеждат до 100 срещи, за което се попълва съответната документация. По този начин всеки жител на едно населено място има пряк контакт със служители на реда и да поставя своите проблеми и въпроси“, каза още Хаджиев.

Хаджиев коментиря, че 9 случая на кражби на моторни превозни средства са регистрирани от началото на годината досега на територията на областта.

Той уточни, че са разкрити 2 от тези престъпления, а като извършители са установени 2 лица.

„Отделно от тези 9 случая на кражби на моторни превозни средства, имаме и регистрирани 8 случая на ПЗО, това са два отделни текста от НК, като едното се води кражба, а другото се води противозаконно отнемане на моторно превозно средство. Тези противозаконни отнемания от началото на годината до момента са 8, като разкритите случаи са 6, от които 4 са от минал период.

По този вид престъпления работата наистина е много трудна и продължителна. В 90% от случаите тези престъпления не са извършени от криминалния контингент от областта, а от контингента от граничните ни дирекции и тези около тях – Кюстендил, Перник, Пазарджик и т.н.“, отбеляза Хаджиев.

Той посочи, че за изминалия зимен сезон в Банско има само 1 посегателство на моторно превозно средство, което според него е голямо постижение, за разлика от предходния сезон.

По думите му основно се крадат висок клас луксозни автомобили, като крадците имат технически умения и използват технически устройства при кражбите.

Директорът на ОДМВР-Благоевград подчерта, че от началото на годината до момента са регистрирани 4 кражби на машини за криптовалута в Благоевградска област, като единият от случаите е в Благоевград, а останалите 3 са в Гоце Делчев. Той отбеляза, че са открадни 72 машини общо.

Той добави, че от началото на годината са иззети общо 503 гр. хероин, 42 гр. кокаин, 28 гр. Марихуана, 30 гр. амфетамин и 230 броя канабисови растения.

По думите му за същия период са регистрирани 21 случая на разпространение на наркотици, по които са задържани общо 17 лица.

Директорът на ОДМВР-Благоевград каза още, че за това време са заловени 69 водачи на МПС, които са шофирали след употреба на наркотици. Той подчерта, че ако преди време основната тенденция е била да се шофира след употреба на алкохол, то сега има значително увеличение на заловени шофьори, които са употребили наркотични вещества.

35 палежа са регистрирани на територията на областта от началото на годината до момента, каза още Хаджиев и допълни, че основната причина за тези палежи обикновено са неуредени взаимоотношения в следствие на скандали, като в някои случаи става въпрос и за любовни отношения.

По думите му в много малко от случаите пострадалите съдействат на органите на реда, а обикновено пострадалите знаят кой е извършителят на деянието.

„От началото на годината до момента нямаме извършени умишлени убийства на територията на областната дирекция. Регистрирани са 2 случая на изнасилвания, единият от които е разкрит, а по другия работата продължава. По престъпленията, свързани с телесни повреди, които основно са в следствие на саморазправи между лица, имаме регистрирани 45 случая, като 9 от тях към момента са разкрити, а при останалите продължава работа по документиране на престъпленията. Всичко това е свързано с вещи лица и извършването на експертизи и доказването на престъпленията“, посочи Хаджиев.

Директорът на ОДМВР-Благоевград допълни, че са регистрирани 23 престъпления с автомобили, пострадали от вандалски прояви. Той отбеляза, че 6 от тези случаи са разкрити и са установени 8 от извършителите.

По думите му при 10 от случаите автомобилите са със срязани гуми, а при останалите 13 – са със счупени стъкла, огледала и т.н. Хаджиев подчерта, че обикновено мотивите за вандалските прояви са същите като при палежите – неуредени взаимоотношения между лица.

В Благоевградска област вече има ефективни присъди на телефонни измамници. Този вид престъпления се извършват от лица, които не са регистрирани на територията на нашата област, включително и от чужбина. Лицата извършващи измамата звънят от телефон, който в 99% не е от български оператор, като основно използват румънски карти. Те избират своите жертви на случаен принцип, намират се съответните мулета, които застават под терасата и възрастните хора хвърлят пари, накити и всякакъв вид ценности, които имат“, каза Хаджиев. 

По думите в последните две седмици е имало няколко телефонни измами на територията на Благоевградска област- Благоевград, Сандански, Петрич. 

 „В Сандански и Петрич успяхме да ги заловим, като в Петрич са заловени на територията на страната и лицата, които се обаждат по телефона, така и мулето. Те влияят на хората психически и те слушайки от медиите за телефонните измами, самите измамници им обясняват как са задържани измамници и в тях са намерени списъци, в които има техните телефони и от там са извадили техните номера. През последната една година се забелязва една тенденция, при която се залавят телефонните измамници и мулетата, като на територията на област Благоевград вече има и осъдителна присъда“, каза Хаджиев.

Той подчерта, че през месец май от голямо значение са били и абитуриентските балове.

„Там бяха насочени голям ресурс и усилия от наша страна за безпроблемно протичане на баловете, както в районите на училищата, така и в районите на увеселителните заведения, където след това празнуват абитуриентите. За наша радост нямаме допуснати инцидент на територията на Благоевградска област, защото това е бъдещето на България“, каза Хаджиев.

TOP