Стари и традиционни български занаяти се възродиха в Сандански

30 Април 2016 | 16:52
0 коментара
Общество
Стари и традиционни български занаяти се възродиха в Сандански

Майстори-занаятчии от всички краища на България дойдоха в Сандански, представяйки на живо красотата и майсторството на старите и традиционни български занаяти.

На Велика Събота в курортния град заработи първата по рода си алея на занаятите.

В няколко ателиета, разположени по главната пешеходна улица в Сандански се изработваха пред очите на клиентите изящно декорирани свещи, сред които такива от пчелен восък, великденски яйца, изработени и украсени с памук и вълна, изящни посребрени реплики на старинни български накити като обеци, медальони, колиета, пафти и други.

Наследници на старите майстори „копаничари” изработваха дървени лъжици, гребени, дъски за рязане на хляб, поставки и много други. Показани бяха декоративни гайди и барабани, звънци и чанове и други.

„Моят е най-древният занаят наред с каменоделството, използваните материали са естествени-вълна, памук, лен, а за по-съвременните жени-коприна, това е занятие с много голямо приложение”, каза Руменка Николова.

Освен украсени с вълна и коприна яйца, направени от стиропор, тя изработва още облекла, аксесоари, постелки, килими, завивки, стенни пана и други.

„Яйцата и други декоративни пана могат да се работят само с игла”, поясни Николова, която е от Варна.

„Вълната носи послание, българите са покровителствани от космическия Черен овен и за това на местата, където творим, винаги има или рога, или овен, това послание ни е близко по душа и енергия. Специално яйцата носят послание с красотата си”, поясни Руменка Николова. 

Нина Маринова също от Варна изработва изящни парафинови свещи.

„Свещта първо се изгражда, излиза едноцветна, изрязва се с нож и на ръце се извиват формите”, обясни Нина.

След което показа как се изработва изящна парафинова свещ. На съседния щанд се предлагат свещи и фигурки, изработени от пчелен восък.

Величко Великов от Велико Търново е копаничар, изработва с фантазия от дърво лъжици, дъски и други предмети за бита с пряка употреба, повечето от които с художествена стойност. Той не е многословен, но за това пък красноречиво „говорят” изящно изработените от него сувенири. 

Огнян Пендичев от Плевен изработва посребрени накити за народни носии, пресъздавайки старинни модели по стара технология, пиринчени пръстенчета като от едно време, обици, пафти, медальони и различни други украшения, носени по различните краища на България.

Всеки посетител ще може още да види и да се докосне на живо с майсторството и процеса на работа от днес до 2 май на площад „Алианс” – Сандански. /БГНЕС

Стари и традиционни български занаяти се възродиха в Сандански
Стари и традиционни български занаяти се възродиха в Сандански

Добавете Вашия коментар

TOP