Стана напечено! БСП съветници и протестърът Кутанов атакуват отказа на ОИК да отзове кмета на Благоевград Ат. Камбитов

02 Май 2019 | 15:00
3 коментара
Общество

5 жалби бяха внесени в Административен съд – Благоевград срещу решението на Общинската избирателна комисия, която отказа да прекрати предсрочно правомощията на благоевградския кмет Атанас Камбитов.

Те са еднотипни и депозирани от БСП – Благоевград, общинските съветници в местния ОбС Калоян Ханджийски, Злата Ризова и Валери Смиленов, както и от организатора на протестите в Благоевград за по-добър и достоен живот Николай Кутанов.

Любопитното е, че и 5-те жалби са входирани в АС – Благоевград с последователни номера на 30 април, когато е рожденият ден на Ат. Камбитов.

Припомняме, че ОИК – Благоевград се събра преди седмица да разгледа искането на съветничката Злата Ризова, която твърди, че Камбитов трябва да освободи поста си поради нарушен чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който е недопустимо кметът да има участие и в търговско дружество.

Мотивът за искането на Злата Ризова е информацията, че през периода 25.09.2017-03.10.2017 г. благоевградският управник е бил собственик на капитала и управител на „СТАРТ 2015” ЕООД. На 22 април членовете на ОИК подложиха на гласуване предложението, но то бе отхвърлено с 4 гласа „за” и 5 „против”.

Козът на жалбоподателите да атакуват решението е непълният състав на ОИК – Благоевград, която трябва да е 11-членна, но от 1 г. работи с 10-има членове поради смъртта на Янко Иванов, за което ЦИК не е уведомена.

Липсата на 11-ия член прави всички решения на ОИК – Благоевград през последната година нелегитимни, което е и мотивът жалбоподателите да искат отмяна на Решение № 369/22.04.2019 г. на ОИК – Благоевград като незаконосъобразно./Струма/

TOP