Сръбски отбор спечели световното първенство по готвене на тестиси

02 Септември 2018 | 08:17
0 коментара
Общество

 Обявиха победителите в 15-тото издание на „Световното първенство по готвене на тестиси“ в Сърбия, предава АФП.

За поредна година „Муд(р)ияда"-та в село Мутан, намиращо се на стотина километра от столицата Белград, привлича професионални готвачи и хиляди любопитни любители на нетрадиционните кулинарни специалитети. Макар тестисите, които са сиви на цвят и доста приличат на бъбречета, да не са любима храна за повечето хора, организаторите се кълнат в техните свойства на афродизиак.

„Тази година имаше някои наистина интересни вкусови комбинации… победителите бяха фантастични“, заяви австралийката Филомена О’брайън, включена в тазгодишното тричленно жури, което беше принудено да дегустира ястията, приготвени от близо 20 отбора. Основател на фестивала е Любомир Ерович, който дори публикува готварски книги за готвене с тестиси. Тазгодишният победител е сръбски отбор, но представителите на Япония и Франция също се представиха достойно.

„Използването на тестиси в [традиционни за] френската кухня рецепти беше сериозно предизвикателство“, каза един от готвачите от френския тим, който има свой ресторант в Париж.

„Все пак сме доволни от резултата“, добави той и демонстрира ястието, с което отборът му спечели специалната награда на феста — тестиси от бик с фоа гра и шоколадови „солени топки“. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP