Сръбската църква: Ще се борим за Югославия, сред нас има маймуни и шпиони

19 Май 2019 | 08:47
0 коментара
Общество

Сръбските архиереи ще възстановяват и ще защитават сръбското религиозно влияние на територията на бивша Югославия.

Това става ясно от множеството публикации в сръбския печат за Архиерейския събор на Сръбската православна църква /СПЦ/, който заседава тези дни в Белград. “Архиереите обсъдиха положението на нашата църква в т.нар. регион, в държавите, които се появиха от развалините на бивша Югославия. Констатирано беше, че има дискриминация спрямо нашата църква почти навсякъде – в Хърватия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и най-вече в Черна гора, където бе приет антиевропейски и антицивилизационен проектозакон за Църквата и религиозните общности… Трудно е положението и за автономната Охридска архиепископия, където като дамоклев меч е увиснала заплахата от нови преследвания срещу нашата църква”, се казва в една от публикациите.

В специализираното издание “Борба за вярата” се описва подробно и дебатът от четвъртък по време на Архиерейския събор на СПЦ. На него митрополитите Максим и Григори са наричани американски шпиони. “Митрополит Амфилохий подчерта, че на Вселенската патриаршия нищо не трябва да й се вярва, защото тя ще предаде сърбите, така както е предала руснаците. По този въпрос веднага взеха думата американските шпиони Григорий и Максим, които поискаха СПЦ веднага да започне преговори с македонците, за да не се загуби завинаги Македония. При намесата на митрополит Ириней Булович Григорий му каза, че ако той участва в преговорите тогава въпросът с македонците никога няма да се реши”, се казва още в подробната публикация на “Борба за вярата”. “Учуден съм, че имаш куража да говориш след вчерашния диспут с президента Александър Вучич”, са били думите на Булович по адрес на Григорий, след което е решено той да участва в “македонската комисия”.

В част от публикациите Максим е наричан “самопровъзгласил се маймун” поради неговото “предателство пред СПЦ, Свети Сава и света”. “Когато обстановката се нажежи до безкрайност влидаката Юстин поиска Максим да напише и подпише писмо с разкаяние, което и бе направено”, пише още сръбското издание “Борба за вярата” .

На последното си заседание Светият синод на Вселенската патриаршия, който се проведе под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей, обсъди искането за получаване на автокефалност от страна на Македонската православна църква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/. На заседанието, което продължи три дни от 9 до 11 май, бяха разгледани три въпроса, сред които и македонският църковен въпрос. “Македонската православна църква, която пребивава в схизма, се е позовала на правото на апелация пред Константинополска патриаршия“, се казва в документа, който бе публикуван след заседанието.

През есента на 2017г. МПЦ-ОА поиска Българската православна църква /БПЦ/ да й бъде църква-майка и да се пребори за нейната автокефалност. Светият синод на БПЦ създаде специална комисия за разрешаването на този въпрос. Тогава Вселенската патриаршия се ангажира да намери решение, удовлетворяващо Македонската православна църква – Охридска архиепископия. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP