Средиземноморски циклон удря Балканите

15 Юли 2019 | 10:40
0 коментара
Общество

Посрещаме новата седмица с хладно време с усещане за пролет. Днес облачността ще е променлива до обяд. След това очакваме слаби превалявания, по-значителни в централните части на Южна България и на североизток. Там валежите ще са придружени и от гръмотевична активност. Температурите остават в пролетните диапазон със стойности между 22 и 27 градуса.

Около крайбрежието ще е слънчево, но сравнително хладно. Температурите ще варират между 24 и 27 градуса в следобедните часове. Морската вода – около 24-25 градуса. Вълнението – слабо с височина на вълните до 50 сантиметра.

В следващите два дни Балканите ще попаднат под влиянието на нов средиземноморски циклон. Очакваме той да засегне по-драматично Централна и Южна Гърция с валежи около и над 50 литра на квадратен метър за денонощието, придружени с гръмотевични бури и силни пориви на вятъра. Северна Гърция и България остават в периферията на циклона, но въпреки това очакваме валежи и в тези райони.

У нас валежите от този циклон ще са предимно във вторник и сряда, по-значителни във вторник в южната половина на страната. За 11 области е обявен жълт код за опасно време с потенциални валежи до 40 литра на квадратен метър за денонощие.

Дневните температури през седмицата постепенно ще ни върнат към лятото. От сряда нататък ще се затопли, като през почивните дни очакваме средна за страната максимална температура около и над 30 градуса.

Добавете Вашия коментар

TOP