Спрягат Костадин Паскалев за служебен премиер

19 Януари 2017 | 18:15
0 коментара
Политика
Спрягат Костадин Паскалев за служебен премиер

Името на Костадин Паскалев изплува за служебен премиер на правителството, което новоизбраният президент Румен Радев трябва да назначи след встъпването си в длъжност на 22 януари. Информацията е на faktor.bg, който посочва, че соченият досега за най-вероятен министър-председател проф. Огнян Герджиков е отказал предложението. Бившият председател на Народното събрание призна, че с него е воден разговор, но уклончиво избягва да даде категоричен отговор пред медиите .

В последните дни се завъртяха и имената на професорите Анастас Герджиков и Иван Илчев и академик Стефан Воденичаров от БАН.

След като получили няколко отказа обаче, БСП и Радев се насочили към Костадин Паскалев, който е член на Изпълнителното бюро на БСП, но по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски беше вицепремиер и регионален министър. 

Ново име се спряга и за поста на просветния министър - професорът по физикохимия в Софийския университет Николай Денков. Той е бил зам.-министър по времето на служебния кабинет на Марин Райков и е близък с кръговете около ДСБ. Според експерти в МОН Денков е отговорен за фалстарта на програмата "Наука и образование за интелигентен растеж".

За вицепремиер и министър на правосъдието се тиражираше името на Маргарита Попова, но преди два дни тя официално отрече да са я канили.

За сигурно се смята назначението на Кирил Ананиев за финансов министър. Той е бил зам.-финансов министър в няколко правителства и години наред изготвя държавния бюджет. При управлението на кабинета "Орешарски" Ананиев бе съветник на министър-председателя.

Смята се, че здравеопазването ще поеме проф. Илко Семерджиев, а спортът най-вероятно ще бъде поверен на олимпийския ни шампион – Йордан Йовчев.

Със сигурност някои от хората, които Радев вече е поканил в екипа си, временно ще бъдат и министри. Бившият кмет на село Труд Николай Копринков вероятно първо ще бъде регионален министър, а след избирането на редовно правителство- секретар на държавния глава.

За всяко кресло в Министерския съвет имало поне две кандидатури. За МВР: или бившия вътрешен министър Богомил Бонев, или бившия шеф на полицията в Пловдив - Пламен Узунов. За външната ни политика: Деница Златева – международник от „Позитано” 20 или бившият зам.-министър Любомир Кючуков.

За социалната политика вероятно ще отговарят или ексминистър Христина Христова, или бившият шеф на НОИ Сотир Ушев.

Най-вероятният избор на Радев за военния ресор пада върху бившия министър на отбраната Николай Цонев, който също заяви, че е рано да коментира.

Появи се информация, че има определен човек и за министър на туризма - бившият издател на "Плейбой" Мартин Захариев. 

Добавете Вашия коментар

TOP