Спрете да пиете химия на таблетки! Ето как бабите ни възстановяваха зрението с помощта на...

24 Юни 2018 | 08:54
0 коментара
Общество

Болестите на очите се срещат при 65% от населението на света. Не само пенсионерите са изложени на риск. Проблемите със зрението се появяват все повече при младите хора след 30 години и дори при малки деца! За съжаление, където се изисква хирургическа интервенция, народните лекарства са безполезни. Но има много техники, които наистина помагат, ако започнете профилактика на време.

Най-мощният източник, в който най-добрите витамини са скрити за очите, е вашият хладилник! В това няма нищо смешно, защото според качеството на храната зависи работата на всички системи на тялото ви. Нека разгледаме подробно каква храна трябва да консумирате, за да нямате проблеми с очите.

Витамини за подобряване на зрението

Нека разберем какви полезни вещества трябва да присъстват в продукта, така че неговата полза да е максимална за очите. Пигментът на ретината съдържа витамин А (ретинол). Благодарение на него можем да виждаме добре. Ако има недостиг, вашето зрение ще се влоши! Липсата на витамин А може да причини конюнктивит, глаукома и ксерофталмия.

Къде да намерите този витамин? Точно така, в кухнята! Ретинолът се абсорбира в организма по два начина: в неговата чиста форма (животински продукти) и като провитамин А или бета-каротин (растителна храна).

Всички зеленчуци и плодове от червено, жълто, оранжево и зелено съдържат каротин. Не забравяйте, че витамин А - мастноразтворим и във вашата диета трябва да присъстват мазнини.

При първите признаци на проблеми с зрението, не забравяйте да включите следните продукти в диетата си.

Черният дроб
Не пренебрегвайте този продукт! В 100 грама говежди, пилешки или свински черен дроб се съдържа достатъчно количество витамин А. Много полезен е черен дроб на треска. Той има много съществени мазнини, а също така има и витамини А, D, E, C, фолиева киселина.

Зелени растения
Лидерите в съдържанието на ретинол: магданоз, киселец, спанак, див чесън, зелен лук. Не забравяйте да купите зеленчуци за домашни ястия и не забравяйте за салатата!

Пъпеш
Това сладък десерт е богат не само на витамин А и С, но също така е витамини В1 и В2, РР, съдържа калий, натрий, калций и желязо. Последното в него е 17 пъти повече, отколкото в пълномаслено мляко!

Моркови
Всеки от детството знае за ползите от този продукт. Лечебните свойства на морковите се обясняват с богатия им състав.

Сладки картофи
Сладките картофи не са познати на всички, но заслужава специално внимание. Имат витамини В, С, РР и А. Съдържат и много каротин, калций и фосфор. Потърсете този прекрасен зеленчук на пазара, с който можете да готвите много вкусни и здравословни ястия.

Домат
Ако пиете чаша доматен сок на ден, можете да забравите за недостига на витамини А и С.

Кайсиите
Кайсиите са обичани както от деца, така и от възрастни. Този полезен плод, може да го консумирате безопасно през сезона му. През зимата можете да вземете сушени кайсии, не са по-малко полезни.

Шипки
Къде е истинският склад за витамини? В шипките. Техните полезни свойства не могат да се отричат! Лечебните плодове съдържат много каротин, витамин С, Р, В2, Е, К, както и калций, калий, желязо, магнезий и фитотониди. Последните са особено подходящи в периода на зимните заболявания. Шипките се използва най-добре под формата на ароматна напитка.

Трябва да се смелят плодовете, да се налее вода, да се свари и да се остави да престои за известно време. Може да добавите мед по желание!

Добавете Вашия коментар

TOP