Спорният закон за горивата влиза за окончателно гласуване в пленарната зала

31 Януари 2019 | 08:01
0 коментара
Политика

 На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще обсъждат на второ четене спорните промени в Закона за горивата, предвиждащи отлагането му с 6 месеца.

Предложението бе отхвърлено от парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции, което доведе до търсене на друг начин да се отсрочи влизането на закона в сила – удължаване на срока за издаване на Наредбата към него. Новият срок на наредбата, която по думите на икономическия министър Емил Караниколов вече е готова, е възможно да бъде отложена с до 6 месеца от влизането в сила на нормативния акт, което се случи на 28 януари. Аргументът е прост – няма наредба, не се налагат санкции по закона, защото те, заедно с регистрационните режими, се регламентират именно в подзаконовия нормативен акт.

Очаква се да отпаднат и изискванията за обезпечения и уставен капитал на малките бензиностанции. Сега законът предвижда те да имат поне 20 000 лева гаранция за бензиностанция, 1 млн. лева за търговци, съхраняващи и транспортиращи горива, както и 10 000 собствени бутилки газ за съхранение плюс 3 000 лева за всяка цистерна течно гориво. Изискванията бяха приети с промените в закона от лятото на 2018 г., а предложението те да бъдат премахнати дойде от ДПС и получи широка парламентарна подкрепа. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP