Спор за заема от 29 млн. лв. около проекта „Бачиново” разтресе групата „Духът на Джумаята“

23 Януари 2022 | 07:43
9 коментара
Бизнес
Спор за заема от 29 млн. лв. около проекта  Бачиново” разтресе групата  Духът на Джумаята

Спорът около проекта „Бачиново” е на път да ликвидира една от най-любопитните групи в социалните мрежи – „Духът на Джумаята“. За 2 г. тя успя да събере над 7000 последователи, свързани с Благоевград, и допреди месец беше мястото, където старите джумалии качваха снимки от миналото на града, спомени за популярни свои съграждани, уточняваха помежду си стари парамони и етимологията им, и въобще духът в групата бе приятелски, незлоблив и забавен.

Нещата обаче рязко се промениха, след като кметът на Благоевград Илко Стоянов обяви идеята си за теглене на близо 30 млн. лв. кредит за парк Бачиново, а единият от двамата администратори на групата – шефът на Комисията за защита на потребителите Любомир Палаханов, стана основен защитник на идеята за заема, който раздели благоевградчани на две. Палаханов участва активно и в двата обществени дебата по темата – в зала „22 септември“ и по интернет, инициира анкета сред гражданите искат ли заема, или не, като не пропуска да обясни колко той е необходим за града.

Без да е толкова активен, вторият администратор на страницата – Ивайло Акшаров, зае обратната позиция – че заем не трябва да се тегли. И така се стигна до един пост на Любомир Палаханов, публикуван на страницата „Духът на Джумаята“, който бе приет от активните й потребители като логичен разрив между двамата, а по-пасивните участници го приеха в пълно недоумение.

Ето поста на Палаханов от 18 януари, който разбуни духовете и предизвика лавина от коментари, част от които публикуваме без редакция.

Lyubomir Palahanov

„Госпожи и Господа,

В последните дни страстите около проекта Бачиново/Аквапарка се разгорещиха. В желанието си да информираме максимален брой хора за случващото се допуснахме нивото на говорене да отиде в посока, която мисля, че не отговаря на „Духът“. Пиша в множествено число, защото админите бяхме трима и веднага казвам, че не става дума за публикациите – те се одобряват предварително. Наблюдавах активност от хора, които са се включили в групата наскоро, но веднага се активизират. Част от тях даже не са от града, съдейки по данните им във ФБ. До момента съм изтрил над 50 профила, които „в бързината“ допуснахме да станат част от „Духът“. Затова оттук нататък поемам лично отговорността по администрирането. Ако се случи да има забавяне на публикации или при приемане в групата, моля да бъда извинен!

Ако съм допуснал грешка, отстранявайки някого – пишете на лично съобщение.

Какво ще стане с проекта – предстои да видим! Изказахме мнения, коментирахме, спорихме.

Но оставаме да живеем всички заедно – тук – в Благоевград.

Вярвам, че най-хубавото тепърва предстои!“.

Ivaylo Aksharov

Провокиран съм от постa на Бубата да споделя и своето лично становище относно случващото се, както и коментар за администрирането на тази група, тъй като аз съм другият (освен него) админ от основаването на „Духът на Джумаята“ през лятото на миналата година до днес сутринта. С него разменихме доста мисли по принципни неща в това администриране днес, но явно не сме постигнали единомислие, въпреки привидното съгласие от негова страна, съдейки по неговия пост.

Първо – с Бубата се познаваме и сме приятели (все още, надявам се) от 1986 г. досега и никога не съм си представял, че човек, който демонстрира изповядване на демократични ценности, ще прегърне така внезапно единовластието и демокрацията ще му „дойде в повече“, що се отнася до администрирането и цензуриране на плуралистични мнения в тази група.

Буба – не мога и в момента да повярвам, че приемаш тази група като собствен/частен проект, при все, че тя е изначална идея на господата Иван Петрински и Христо Шапкаров, които в разговор споделят визията си за обща платформа и ФБ група за обсъждане на идеи за крайно належащото развитие на доста занемарения и опоскан град, който всички обичаме. Още в първите дни от нейното създаване ти се обади и покани да помагам в администрирането и поддръжката на групата, което изисква определени технически, както и политически познания. Аз настоях за надпартиен/управленски форум, който да гарантира демократичност, плурализъм и толерантност на различни мнения, за което е необходимо да има повече от един админ – и то хора, които задължително не споделят едни и същи виждания и така бъдат гаранти за ценностите, в които вярваме. Аз изготвих Правилника за поведение в групата, поканих над 600 от своите приятели (както вероятно и ти) и нещата се завъртяха до днешните 7000 + членове. Досега (до дискусията за този проект, който ти безрезервно защитаваш) смея да твърдя, че не сме имали никакви, повтарям НИКАКВИ, проблеми относно членство, коментари и постове. Хората в града ме познават достатъчно (както и теб), за да имат представа за истинността на думите ми. В този смисъл за мен, Буба – е абсолютно непонятно, че може да пожелаеш да узурпираш еднолично и безконтролно/безнадзорно администрирането на всичко, което става в тази група – одобряване и изтриване на членове, техните постове, коментари и гласувания – активирано от днес сутринта. Още повече че те посъветвах изрично, ако аз не съм ти „удобен“ – да поканиш още днес други хора за администратори, и то задължително неизповядващи твоята позиция относно проблематичния проект, но ти не приемаш и това явно. За мен обаче изказът, грешно приписван на Волтер, но изразявайки неговия сантимент към свободата на словото, остава непоклатим: „I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it“ – жалко е, че ти не го споделяш.

Аз смятам, че тази проява няма нищо общо с демокрация, плурализъм и толерантност на различните мнения. Човек, който не вярва и не изповядва тези ценности в действията си, не може да бъде оставен да администрира еднолично такова пространство, в което изобилстват различни, често диаметрално противоположни мнения. Човек трябва да може да живее в съгласие със себе си и едновременно в несъгласие с околните, когато ценности и вяра в принципи се разминават – и това се нарича плурализъм и толерантност на чужди мнения. Виждайки, че вече триеш хора, постове, коментари и гласуване относно проблемния за повечето граждани проект, за мен е ясно какво целиш. Смятам, че хората в групата са достатъчно интелигентни и прозорливи, за да могат сами да заключат накъде отиват нещата в този обществен и демократичен (по замисъл) форум, ако бъде оставен без контрол, който да гарантира „checks and balances“, за това, което се случва в него. Споделям разочарованието си, но и вярата, че хората няма да оставят такъв полезен обществен форум за дискусии да бъде еднолично управляван безнадзорно в такъв проблематичен момент и се пръснат и фрагментират в много нови групи поради недалновидност, нетолерантност и тесномислие. И съжалявам, че не се вслуша в нещата, които обсъдихме с теб сутринта, и не ми остави друг шанс, освен да пиша направо тук. Бъдещето на града е в ръцете на самите жители и те трябва активно да могат да изразяват и упражняват волята си за развитието му!

Angelina Kojouharova

Плурализмът и толерантността са инструменти на човешкото общуване и от начина, по който ги интегрира и използва човек, може да се съди за широтата на хоризонтите на неговата душевност.

Хората с външен локус на контрол много трудно или дори не успяват да се впишат в демократичните процеси. Те робуват на идеологията, на предразсъдъците, на строго йерархична система, която да ги защитава…

Iva Yaneva

Като всяко нещо, и това – правено от няколко човека, изпокарва хората (чиста българска народопсихология), Вие и групата ви не сте изключение! Само не разбирам защо всички, които сме членове, трябва да бъдем свидетели на вашите кавги!?

Transparanta Mentolka

И според мен такива неща се изясняват очи в очи. Освен ако не ти стиска или пък искаш да вадиш кирливите ризи тъй, на показ.

Vania Djateva

Различните мнения не бива да превръщат приятелите във врагове! Ако е така, значи не са приятели… Всеки има право на лично мнение.

Petar Hristov

В спора се ражда истината, но понякога и кавгата! Различното е по-добро от еднаквото!…..

Anatoli Antov

Иво, чудесно си го написал и те подкрепям напълно. Изглежда залогът е доста голям, почти на живот и смърт. Доста на пръв поглед нелогични неща се случват напоследък, най-вече след като групата или форумът започна да се използва за прокарване на политика… жалко

Hristo Yankov

Anatoli Antov, Толи, ако не бяхме такава бедна и компрометирана държава, тази общинска инициатива нямаше да е казус. Няма нищо по-хубаво градските паркове да придобият европейски вид. Проблемът е, че има, убеден съм, много други приоритети в очите на благоевградчани. И в моите. Генералният план е много амбициозен, съпоставено с реалността – икономическа, географска и демографска. От друга страна, ако няма ефективна машина, която да генерира приходи, разрухата ще продължи. Бедни сме, факт. Аз съм по средата, ако бъда обективен. Поздрави!

Kancho Mitkov

Майкууу. Палаханов е доста известен в града. Когато някой известен събира хора в група, е много ясно, че ще я употреби за политически цели. Хахаха. Добре че сте се усетили рано. Преди групата се интересуваше от история на Джумаята и Вароша и постваше стари снимки. После почнахте да поствате разни проблеми с тенис кортове и блаблабла. Накрая почнахте да коментирате и политиката на кмета. Какво следва, един господ знае и Любен Палаханов

Kancho Mitkov

На мен групата ми харесваше до момента, в който тя не се задълбочи в политика. Има си официални институции БЛГ и всеки човек може да си изкаже мнението на съответните сбирки. Такива имаше за намеренията на кмета. Не разбирам защо тази група трябва да се превърне в плацдарм на тези спорове. Така само ще си изгубите почитателите. Ще намалеят коментарите и ще изпаднете в забвение!

Vladimir Krassimirov Elezov

Не прецаквайте хубавата група, по-добре изтрийте всичко за кредита и таксите и да си я има! Има Общински съвет с достъп за граждани, има и други начини да се вземе думата по тея въпроси. Откакто записахте за паркове и такси, почнаха да полазват тролове и калинки. „Духът” е съвсем различно нещо и се губи, когато материалното започва да превъзхожда духовното.

Ivaylo Aksharov

След само час онлайн и 112 реакции, постът ми в отговор на горния бе изтрит от “приватизиралия” групата администратор.

Savina Ivaylova Topurska

Ivaylo Aksharov, съжалявам, за този развой между двама ви. Съжалявам и за неприятните чувства, които се усещат след толкова години приятелство помежду ви. Не знам каква е била първоначалната идея на групата, кой и как точно е понечил да я създаде, но за мен целта й стана ясна след 1 седмица членуване през април месец. Оттогава знам, че тази група е сформирана с политическа цел и филтрира публикациите и коментарите по не толкова демократичен начин… общественото мнение още тогава се ориентираше. Или по-просто – хората се подведоха носталгично по старите черно-бели фотографии, а след това бяха привлечени в подкрепа за И. Стоянов и абсурда AquaPark Bachinovo.

Пожелавам ви успех в личен план и в осмислянето на създалата се ситуация. Според мен трябва да се радвате… защото по-добре късно, отколкото никога.

Alexander Mitev

Явно Палаханов си мисли, че е Jack Dorsey на Twitter. Трие, блокира и маха участници в групата като Хитлер в ранните си години. Предлагам всички да излезем от тази група, то така се разправяш с тоталитаризма. Напускаш .

Rumiana Krysteva

След като правилата се определят еднолично и не се допускат мнения на хора, които са отскоро в групата , пък и ,,не са от града”, а и са против дейност, която въобще не е основен приоритет на общината, ще бъдем вероятно ,,изтрити” и ние! Няма да се налага да напускаме по собствено желание!

Мисля, че Духът на нашия град има минало, настояще и ще трябва да мислим как да го съхраним в бъдеще!

П.П. На моя профил пише, че съм от друг град /по лични съображения/, но за сведение на ,,генералния” админ живея 44 години в Благоевград, от които 40 ограмотявам благоевградските деца! Та в този ред на мисли очаквам изтриване на профила ми!

В опит да разберем това ли ще е краят на „Духът на Джумаята“, успяхме да се свържем с Л. Палаханов, според когото групата няма да пострада заради временното неразбирателство между него и другия администратор.

„Вчера /б.р. в четвъртък/ се срещнахме с Акшаров и говорихме. Мисля, че успяхме да изгладим недоразумението помежду ни. Дадохме си 1-2 дни да премислим ситуацията и ще излезем с обща позиция. Може аз да я напише, а той да я потвърди, може обратното да стане, но ще я публикуваме на страницата. Нали знаеш какво казва Майлс Дейвид: „Няма грешен тон, важно е какво ще изсвириш след това“. в.Струма /ВАНЯ СИМЕОНОВА

Добавени коментари

Ива публикува:
26 Януари 2022 | 13:25
Благоевград остана безлюден застаряващ град. Всички млади хора напуснаха този град обезверени , за да търсят работа и нормален живот в чужбина или София. Питам - защо не създадат възможност на гражданите да се върнат в Благоевград като създадат възможност за работа и развитие на малкия бизнес, а създават Аква паркове , защото най- лесно се крадат пари и за кого ще са тези паркове като не останаха хора ?!
Калоян публикува:
23 Януари 2022 | 23:13
Палахано е Шеф на комисията за защита на потребители, а се държи като Шеф на щаба на кмета. Ясно е че групата вече е с политически цели, ясно е и кого подкрепя. Инакомислещите ще се цензурират, ще се гонят, ще се блокират. Т.е. "или сте с нас, или сте против нас". Аз специално за проекта, мисля, че ни е нужно облагородяване на "Бачиново", но с 29 млн. лв., при доста съмнителна събираемост на този кредит, е редно да има референдум в Общината. Още повече че има ДАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЧ по-належащи проблеми пред най-бедния областен град в България. ПП.: А кмета Илко за 7 месеца трябваше вече да е навлязъл в час и да е разбрал какви са проблемите на града и какво желаят благоевградчани, още повече че тези проблеми бяха начертани още от кметските избори 2019-а. Прекалемо много време му се дава и прекален комфорт му осигуряват всички. Айде вече да почне да върши нещо за тоя град...
Здравко Георгиев публикува:
23 Януари 2022 | 22:12
Още от Глас народен се мъчат тия измамници да се докопат за общинската власт! Това черно дявол че не за друго се отказа от депутатски стол, защото като кмет може да открадне повече! А тия Палахано, Ризов, Радо, Ясен и останалите 4г. това мъдруват! И тая група беше създадена с такава цел. Не знам защо не я напуснат всички?!
Лили публикува:
23 Януари 2022 | 18:31
То е ясно, че кмета иска да се налапа - нали затова обиколи де що има партии! И тоя Росен Василев, некадърния кмет на Дъбрава - прост и алчен като галош, и тоя Палаханов, дето си вее нещастната тиква и се прави на неработеща комисийка - всички те чакат да грабнат нашите пари - чрез заема! Не го допускайте, изринете тия алчни селяци вън от политиката!
ИВАН публикува:
23 Януари 2022 | 18:28
какво прави тоя Палаханов като председател на комисията за потребители, като всъщност защитава общинската администрация и заема й, който реално ни, потребителите, ще плащаме? Къде се е спотаил в някоя държавна канцеларийка и се прави на цензор? Ало, ти си един обикновен администратор, какво ми се правиш на господар в групата!Без нас групата ти остава от теб и кмета!!!
АНГЕЛ СПАСОВ публикува:
23 Януари 2022 | 17:02
ПАЛАХАНОВ И ОНИЯ АНГЕЛ РИЗОВ ГИ ГЛЕДАХ НА ЕДИН ДЕБАТ Е НЯМА ТАКАВА ПАРОДИЯ КАК МОЖЕ ДА ОТИДЕШ С КЪСИ ПАНТАЛОНИ НА ДЕБАТ ДА СИ ШЕФ НА РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И ДА ХОДИШ С КЪСИ ПАНТАЛОНИ И ТО НЕ МАРКОВИ И ЧЕХЛИ АЛО БАЙ ГАНЬО СЪБУДЕТЕ СЕ МОЛЯВИ НЕ ДОПУСКАЙТЕ ТАКИВА ХОРА ДА СА МЕНТОРИ НА ДЖУМАЯТА, ВДИГНАЛ ГЛАВАТА С БРАДИЧКАТА НАПРЕД ВСЕ ЕДНО НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА СМЕ НЯКАКВИ МИШКИ АЗ СЪМ НА 48 ГОДИНИ И ДО ДЕН ДНЕШ НЕ БЯХ СРЕЩАЛ ТАКИВА НАДМЕННИ И НАГЛИ ХОРА
итн публикува:
23 Януари 2022 | 14:08
Става въпрос за много пари, които могат да бъдат присвоени. Това е интереса на Палаханов и Стоянов.
Мани мани публикува:
23 Януари 2022 | 10:29
Това да теглиш 29 мил. за аквапарк в замиращ град си е жива кражба и пари в джоб за свои фирми и комисионна. А тия дето го защават са наточили зъби и лиги за парче от баницата. БЕЗУМИЕ Е АКО СТАНЕ.
Джумалия публикува:
23 Януари 2022 | 09:52
Палахано е от Смочево .Кмета Стоянов от Брежани .И тези хора се тупат ,че са джумалии и милеят за града ни .Илко много добре знае ,че повече няма да бъде кмет и затова бърза да се налапа като всички негови предшественици и да напусне града милионер .Не трябва да допускаме да се тегли кредита за този безумен проект.Кмета на часа да си подава оставката и да се маха .

Добавете Вашия коментар

TOP