Спомняме си за Красимир Узунов - Поручика, който ни учеше на българщина

26 Февруари 2020 | 08:14
0 коментара
Общество

Спомняме си за българина, патриота и човека Красимир Узунов. Основател на Радио и Агенция "Фокус" и радетел на българщината у нас и в така наречената Република Северна Македония, както ѝ казваше той след смяната на името. Поводът е годишнината от смъртта му, която се навърши на 25 февруари.

Всички негови приятели и съмишленици от различни политически сили, представляващи различни институции и власти бяха категорични в едно: Красимир Узунов липсва на обществото и държавата и на самите тях през изминалата година. Част от тях поеха ангажимент пред Красимир Узунов - да кръстят улица в Тутракан на негово име, да издигнат паметник на връх Каймак-Чалан, мемориал за загиналите от Първата световна война, негов паметник и да продължат делото му.

„Голям българин, приятел ми беше Поручика, разказвач на историята ни и пазител на геройствата на българите. Краси разказваше, за онова, което не трябва да забравяме с много постоянство. С книги, с предавания, с усърдие. Сигурен съм, че липсва много на всички, които го познавахме. В негово лице загубихме достоен човек. Бог да го прости!“, каза по този повод министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Непрекъснато имам усещането, особено когато се събира Общественият съвет към вицепрезидента за българите в чужбина, че всеки момент вратата ще се отвори и Краси ще влезе с типичната леко снизходителна, леко подигравателна усмивка в най-добрия смисъл на думата. Той приемаше живота откъм веселата му страна. Много ободряващо действаше, когато правихме тези общи заседания“, разказа вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея, ако Красимир Узунов беше жив, е щял да отпразнува един голям юбилей - рождения ден на най-любимото си дете и това Агенция „Фокус“.

„Страшно ни липсва неговият патриотизъм, професионализъм и човещина, която винаги е показвал. Да почива в мир!", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„За съжаление толкова бързо мина една година от загубата на един голям българин. В обществото се чувства неговата липса. Малко бяха хората и малко са хората, които имат този жар, родолюбие и хъс да защитават българската кауза и българщината навсякъде“, каза лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов.

Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов каза, че Красимир Узунов е бил един много достоен човек, посветен на България и на добруването й. Колегата му от ГЕРБ и от Комисията по отбрана вицеадмирал Пламен Манушев изтъкна, че България е осиротяла без Поручика. От своя страна Владимир Тошев от ГЕРБ изтъкна, че Красимир Узунов е бил един голям патриот и България може само да страда.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Даниела Савеклиева каза, че на този ден не трябва да скърбим за Красимир Узунов, а да бъдем благодарни, че сме имали възможността да го познаваме и да се учим от него.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев подчерта, че би искал да си спомня за него като човека, който е показвал как трябва да обичаме и работим за България. Дора Янкова от БСП каза, че Красимир Узунов й липсва като български патриот, родолюбец, като изследовател на военната и на българската история.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че „Фокус“ е обречена да върви по стъпките на своя създател Красимир Узунов, който преди една година се спомина. „Той е един от най-големите патриоти, които аз в моя житейски път познавам“, обясни председателят на НФСБ.

Лидерът на АБВ Румен Петков изтъкна, че Красимир Узунов му липсва с чувството си за хумор и с почтеността, която е излъчвал в ефира. Според него тя има своето бъдеще във „Фокус“.

Местната власт също изказа мнение за основателя на Агенция и Радио „Фокус“.

„Изключително много ми липсва Поручика, както ние наричахме господин Узунов, който имаше много ясни каузи и ни водеше по техния път“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов изтъкна, че Красимир Узунов бе барометър на случващото се в България и на Балканите, като според него делото му е живо чрез "Фокус".

Кметът на Симитли Апостол Апостолов коментира, че Красимир Узунов ще запомни с най-добри чувства, защото той е бил истински българин, патриот и много добър приятел.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов отбеляза, че е голяма липсата на Красимир Узунов. „Красимир Узунов никога няма да бъде забравен, няма да бъде забравена и отдадеността му към българската история и българщината“, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков обясни, че Красимир Узунов е бил приятел на всеки, който се е чувствал горд българин, а заместникът му Илияна Попова обърна внимание, че Поручика е оставил ярка следа в Петрич чрез честванията, посветени на полк. Дрангов и възстановяването на монумента Дрангова чешма в село Дрангово.

Внучката на полк. Борис Дрангов Райна Дрангова също не остана безучастна към отбелязването на годишнината от смъртта на Красимир Узунов. „Времето много бързо тече. Има една немска поговорка: „Мъртвите яздят бързо“, което означава, че се забравят. Тези, които познаваха Красимир, докато са живи, няма да го забравят. Той беше всестранна развита личност. Може би най-големият познавач на новата македонска действителност. Въпреки че нямаше от този край корен, а може би далеч някъде, защото има много преселници в неговия роден град от Македония, за него тя беше кауза. На Македония той беше отдаден до последния си дъх“, каза още Дрангова. Тя сподели, че на нея ѝ е много мъчно. „Много приятели си скърбят за него“, каза още Райна Дрангова.

За Красимир Узунов си спомниха и хора от близкото минало, както и хората, изследващи миналото – историците.

Президентът в периода 1997-2002 Петър Стоянов заяви, че споменът за Красимир Узунов продължава да е жив, защото със своето родолюбие и желанието си да помогне на българската национална кауза той няма да бъде забравен от гражданите на България.

Президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов определи годишнината като тъжна. „Липсва ми. Даже наскоро като рових в своите материали, документални, мемоарни, открих много негови ярки и категорични позиции. Без съмнение един от ярките патриоти. Един голям българин загубихме в негово лице. Човек със силна гражданска позиция. Човек, който не се колебаеше да казва кривиците на всеки един от нас“, подчерта Георги Първанов.

Държавният глава в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев изтъкна, че Красимир Узунов е бил пример за модерния патриот – символ на житейска мъдрост и научени уроци от историята. За мен беше огромна чест да го познавам дълги години и да работим заедно“, каза още Пленвелиев. Той определи Красимир Узунов, като човек, който е истински патриот и който се е борел за каузата на България във всяка една точка на света.

„Фокус“ ще остане като рожбата на Красимир Узунов и Агенцията за истината в политическия живот и в историята на България и Балканите“, бяха думите на бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев.

„Много съм затруднен да говоря, защото става дума за човек, с когото бяхме много близки приятели и съмишленици. В някакъв ирационален вид, продължаваме да бъде такива и днес. Тази година е болезнена за всички нас, неговите приятели. Той имаше много приятели и много хора, които имаха България за нещо изключително велико и много важно в своя собствен живот. Всички ние ще продължаваме да посещаваме Каймак-Чалан, докато имаме сили за това. Да помним делото на Поручика и да се опитваме да го продължаваме, доколкото ни стигат силите“, каза историкът проф. Пламен Павлов. Според него Красимир Узунов е създал неща, които са непреходни.

Археологът проф. Николай Овчаров подчерта, че Красимир Узунов беше човек, който в трудните времена е успявал да запази българщината непокътната и призова това да продължи.

„Красимир Узунов помагаше за разпространението на историческата истина, без да я използва пристрастно“, каза историкът акад. Георги Марков. „Красимир Узунов остана докрай верен на честта“, бяха думите на военният историк Мишо Йорданов.

Други негови приятели в лицето на Елисавета Шапкарева от Българското сдружение на родовете от Македония отчете, че Красимир Узунов е бил приятел на сдружението още от самото му създаване и винаги ще остане такъв.

Експертът по антитероризъм Христо Смоленов пък определи Красимир Узунов като един от командирите на духовната съпротива на българите. За педантичния професионалист, патриот, жизнерадостния човек и приятел си спомни проф. Генчо Начев, а голям българин нарече Красимир Узунов председателят на БЧК Христо Григоров.

„Нека да е светла паметта му. И нека не се сещаме за него само на първата година, защото Краси – аз му казвам така, за мен той винаги ще си остане Краси или Поручика – той беше голям българин. Човек, който беше отдаден на Отечеството. Както много свои предшественици, наши деди, за него единението на България беше преди всичко“, бяха думите на началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ ген.–майор Груди Ангелов.

 

Източник: Агенция "Фокус"

Добавете Вашия коментар

TOP