Спират движението на джипове към Седемте рилски езера

12 Август 2020 | 11:17
0 коментара
Общество

От четвъртък ще бъде преустановено движението на джипове, които над 20 години в пълно нарушение на правилата срещу 15 лева на човек превозват туристи и багажи до Седемте рилски езера. Това ще се случи със заповед на екомининистъра Емил Димитров. Администратори коментираха за „БНР“, че все още не е ясно кой ще контролира дали се спазва заповедта – МОСВ, НП „Рила“ или Регионалната дирекция по горите.

Джиповете преминават по единствения път към Езерата, който пресича горската територия до 17-ия стълб на седалковия лифт към хижа „Рилски езера“. След това е територия на НП „Рила“, където инспектори на парка осъществяват контрола. В началото на пътя има бариера. Тя е била поставена през 2014 година и се намира в частен имот, коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев, който също не знае кой ще изпълнява контрола. И признава:

„Правомощия за това общината няма.“

Не е изключено в четвъртък – когато излезе заповедта на екоминистъра, да стане ясно кой ще контролира изпълнението й. За тогава е предвидена и „първа копка“ по изграждане на контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“.

Добавете Вашия коментар

TOP