Спецсъдът решава днес съдбата на Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков по делото “ЕВН”

28 Юни 2020 | 08:23
0 коментара
Общество

Специализираният наказателен съд ще излезе с решение по сагата ЕВН днес, в която подсъдими са бизнесменът Иво Прокопиев, бившите министри на енергетиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Прокопиев, Дянков и Трайков са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял от дружеството ЕВН през 2011 г. по предложение на Прокопиев.

Първоначално съдът пришпори процеса и планът беше преди седмица да се произнесе. След близо 14 часа заседание миналата събота, в които имаше обяснение на подсъдимите и пледоарии на страните, завършили след полунощ, съдията отложи делото и го насрочи за нова дата.

Тогава в съдебната зала бизнесменът Иво Прокопиев заяви, че не знае в какво е обвинен. Той коментира още, че предложението за приватизацията на ЕВН е било направено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Обяснения по делото, чрез скайп връзка, даде и бившият финансов министър Симеон Дянков, който заедно с Трайков са подсъдими за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени и така държавата е била ощетена с милиони. Според обвинителния акт те са били подбудени от Прокопиев. Дянков се оплака, че го съдят. По скайпа той се похвали, че е оставил финансите на държавата във “великолепно състояние”. Бившият му колега Трайчо Трайков пък заяви, че не е занижавал умишлено оценката на акциите на ЕВН и добави, че не вижда в какво може да бъде обвинен.

В зала прокуратурата поиска за тримата обвиняеми да бъде наложена около половината от полагаемото наказание, а също така глоба и арест.

Подсъдими по делото са и трима от служителите на фирмата на Прокопиев – “Булброкърс“. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP