Спецсъдът пусна под парична гаранция от 1.5 млн. лв. съпругата на Васил Божков

20 Февруари 2020 | 22:05
0 коментара
Криминално

Специализираният наказателен съд пусна под парична гаранция в размер на 1.5 млн. съпругата на бизнесмена Васил Божков Елена Динева. Тя е обвинена в участие в ръководената от Божков организирана престъпна група, действала от януари 2014 до януари 2020 г.

Мотивът на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение беше възприета от спецмагистратите, а именно, че деянието е с висока обществена опасност, но няма риск от това съпругата на Божков да се укрие.

По думите на прокурор Мария Борисова има опасност обвиняемата да укрие доказателства.

“Ако Елена Динева не бъде задържана под стража има опасност тя да укрие доказателства и да повлияе на свидетели и хората, които в бъдеще могат да станат такива”, заяви в зала Борисова и потвърди, че Динева и Божков имат брак, но тя не е приела фамилията му.

В зала обвиняемата Елена Динева каза, че повече от 12 г. не се занимава с хазарт и нито една от фирмите, на които е собственик или съдружник не се занимава с такава дейност. А фондациите, в които тя участва няма как да се занимават с хазарт.

“Не познавам никого от Държавната комисия по хазарта. С никого не съм се срещала и това може да бъде доказано”, увери Динева.

Тя подчерта, че към момента всичките й сметки са запорирани. Динева има срок от 14 дни, за да плати гаранцията си. Съпругата на Божков посочи, че е останала в страната, защото вярва, че истината ще излезе наяве, а мъжът й е бил принуден да остане зад граница.

Адвокатът й Трандафил Трендафилов каза, че най-вероятно ще обжалват взетата й мярка.

„В материалите по делото не видях Елена Динева въобще да е споменавала. Тя участва в управителни съвети, там  участват и други хора. И те ли са членове на организираната престъпна група“, попита той.

Адвокат Трендафилов заяви, че единствено участието в търговски дружества, каквото е посочило обвинението, не може да бъде престъпление, защото „всичките търговски дружества в инкриминирания период 2014 – 2020 година са напълно законни“. Той заяви още, че твърдението на прокуратурата, че ако Динева не бъде задържана, може да укрие документи или да повлияе на свидетели, не се посочва нито какви документи може да скрие, нито на какви свидетели да повлияе. Адвокатът на Динева посочи, че тя е привлечена като обвиняема само за участие в организирана престъпна група и защото е съпруга на ръководителя на групата Васил Божков.

Стана ясно още, че на 29 и 30 януари е бил направен обиск в дома й, при който са открити  вещи, притежаващи белезите на културни ценности, чийто произход тепърва ще се изяснява. На 7 февруари е било повдигтано обвинението на Елена Динева, а във вторник е била арестувана за 72 ч.

Елена Динева е поредният близък до Божков човек, който се привлича към наказателна отговорност. Същата мярка беше определена и на съдружника на бизнесмена Александър Тумпаров, който също е обвиняем за участие в организирана престъпна група. Той също като Божков беше обявен за национално и европейско издирване, но беше арестуван в болница, където се лекуваше, но беше освободен също срещу гаранция от 1.5 млн. лв.

Покрай Божков обвинения получиха и бившият шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев, както и наскоро смененият й началник Александър Георгиев./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP