Спецпрокуратурата задържа организирана престъпна група за производство на наркотици и фалшиви банкноти

16 Декември 2017 | 07:51
0 коментара
Общество

Специализираната прокуратура е задържала организирана престъпна група за производство на наркотични вещества, занимавала се и с отпечатването на фалшиви банкноти. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг.

Организираната престъпна група се състои 5 души, те са задържани вчера от спецсъда. Лидерът на групата, освен, че се е занимавал с производство, се е занимавал и с печатарска дейност. За една от машините има подозрения, че е укрита по време на предна реализация преди доста години и е била скрита в земята. Нито една от задържаните банкноти не е стигнала до реализация вън от мястото на производство. Плаките, които са подготвяни, са високо качество, те са 100 доларови, 100 еврови банкноти. В процес на производство са били и 500 еврови банкноти. Едно от лицата осъществява самостоятелно и печатарска дейност, съобщи още Цацаров.

Консумативите намерени в печатницата са първо качество, бе повторено няколко пъти на брифинга в прокуратурата.

Лидерът на групата е излежавал присъда, три години, веднага след излизането си на свобода възобновява престъпната си дейност. Задържаният е бил, по думите на главен комисар Ивайло Спиридонов, изключително изненадан от появата на ГДБОП при акцията. Той е направил пълни самопризнания за своята престъпна дейност, съобщи още Спиридонов.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че досъдебното производство под наблюдението на спецпрокуратурата е образувано в началото на май тази година. Към момента обвиняеми са петима. Едно от лицата се издирва. Реализацията се е развила в Стара Загора и Габрово, проведени са десетки обиски. Най-интересните иззети неща са над 1 кг пико – метамфетамин, пушка помпа с боеприпаси за нея, полицейски униформи, прекурсори, марихуана, няколко печатарски машини. Банкноти от по 100 евро, 500 евро, 16 броя плаки, изображения на американски долари и графични изображения на символи и банкноти. Една от печатните машини е характерна с това, че може да произвежда почти всичко, включително и документи за самоличност, обясни Гешев.

Главният прокурор уточни, че производството на наркотици е било в село Долно Сахране, а печатарската дейност е развита в заведение - механа в Габрово, което се казва „Мустанг”. Механата е изоставена, но там са поместени въпросните плаки и печатарски машини. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP