Спецпрокуратурата връща гаранцията от 300 000 лева на бизнесмена Гриша Ганчев

13 Януари 2014 | 10:07
0 коментара
Общество
Спецпрокуратурата връща гаранцията от 300 000 лева на бизнесмена Гриша Ганчев

Спецпрокуратурата е отменила гаранцията от 300 000 лева на бизнесмена Гриша Ганчев, пише "Сега", позовавайки се на източници от държавното обвинение.

Той е разследван за укриване на ДДС и заплаха за убийство срещу бившия шеф на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

Причина за отмяна на гаранцията са поправки в НПК от лятото на миналата година, според които мярката за неотклонение се отменя, ако е изтекла повече от година и половина от налагането й. "Делото е на приключване", коментира наблюдаващият прокурор Андрей Андреев. Той обясни, че разследването е било забавено от финансово-счетоводна експертиза.

Ганчев бе обвинен през май 2012 г. след т.нар. акция "Захар" на ГДБОП и данъчните, в рамките на която бе арестуван синът му Данаил, както и няколко души от ръководството на "Литекс Комерс". Според разследващите те са укривали ДДС чрез схема от фиктивни сделки със захар. Няколко дни след ареста за ръководител на престъпната група бе посочен Гриша Ганчев и му определена рекордната гаранция от 500 хил. лв. След обжалване тя бе намалена на 300 хил. Сега всички обвиняеми са с отменени мерки за неотклонение.

Разследването срещу Ганчев започна само три месеца след откриването на завода за коли от китайската марка Great Wall, на което присъства тогавашният премиер Бойко Борисов и няколко министри от правителството му. Още в началото се появиха твърдения, че върху бизнесмена се оказва политически натиск. Самият Ганчев преди няколко месеца в интервю за Сашо Диков заяви, че при него са идвали хора, близки до бившата власт, и са му предлагали срещу пари да свалят обвиненията срещу него.

Добавете Вашия коментар

TOP