Специалните сили на България и Македония взеха участие в демонстрация по обезвреждане на терористи на ГКПП-Станке Лисичково край с. Логодаж

18 Май 2018 | 16:27
0 коментара
Общество

Специалните сили България и Македония взеха участие в демонстрация по обезвреждане на терористи в района на старата гранична застава на ГКПП-Станке Лисичково край село Логодаж.

Отлична оценка получиха военнослужещите от Специалните сили на Република България и Република Македония, които участваха днес, 18 май, в демонстрацията на способности пред министрите на отбраната на двете страни Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска.

„Поздравявам ви за това, че в своя жизнен път сте избрали професията на воините, на хората, които защитават държавите, нашите граждани, нашия мир и нашата свобода. Поздравявам ви за успеха на днешното учение, пожелавам на двете армии да продължат своето съвместно сътрудничество“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към участниците в двуседмичната съвместна подготовка на формирования от Специалните сили на България и Македония. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изказа благодарност и на македонските си колеги с думите: „Те предприеха онези стъпки, които отдавна се очакваха – политика за интеграция на Македония в НАТО и Европейския съюз. България твърдо подкрепя тази политика“, каза той и допълни: „Като две близки страни трябва да се уважаваме и да си помагаме“. 

„Думите днес стават дела. Това, което двете правителства трябваше да направят – да подобрят политическите отношения между двете страни – отвори възможности за сътрудничество в много сфери“, заяви Радмила Шекеринска, вицепремиер и министър на отбраната на Република Македония. Тя поздрави военнослужещите за съвместната им работа последните две седмици и каза, че се надява в бъдеще на още подобни съвместни тренировки. „Очакваме ви в Македония“ – завърши тя. 

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов също поздрави военнослужещите от специалните сили на двете страни за показания професионализъм и отлична подготовка. 
Командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев подчерта, че участниците в съвместната тренировка са се справили професионално и отговорно със своите задължения и не са допуснали инциденти. „Най-ценното беше, че възобновихме съвместните подготовки на ниво специални сили. Чисто професионално това, което се отработваше през последните две седмици, беше полезно и за двете страни. Всички цели и задачи бяха изпълнени, включително и не малко рискови“ – подчерта бригаден генерал Явор Матеев и посочи „Специалните сили на двете страни възобновиха не само професионалните и колегиални взаимоотношения, а и приятелските двустранни отношения“. 

Близо 70 военнослужещи взеха участие в реалните действия по обезвреждане на терористи на днешната демонстрация – 50 от българска страна и 20 от македонска. Тя се проведе в района на старата гранична застава на ГКПП Станке Лисичково до село Логодаж.

„Видяхме, че заедно можем да постигнем много и вярвам, че това сътрудничество ще продължи и по-нататък“ – каза бригаден генерал Орце Йордев, досегашният командир на Специалните сили на Република Македония, който символично предаде командването на новия си колега.

Добавете Вашия коментар

TOP