Спасиха туристка, пострадала в района на Рилските езера

21 Юли 2020 | 12:17
0 коментара
Общество

Сигнал към дежурния в ПСС-София за инцидент е бил подаден онази вечер в 20:30 часа от хижаря на хижа "Рибни езера" в Рила.

Търсил е помощ за пострадала при слизане от Водния чал към хижата туристка, която в района "Маринковица" (над кантона на НЕК) е паднала и контузила крака си, като не може да продължи да се придвижва сама.

"Веднага се сформира екип от отряда и се отправихме към посоченото място. По пътя над Рилски манастир застигнахме бял микробус, който се движеше пред нас нагоре към "Кирилова поляна". След многократно присветване с фаровете, чак по черния път след поляната, колата отби встрани и спря. След кратък разговор с водача, разбрахме, че той е транспортирал три туристки, едната от които е пострадалата жена до Рилски манастир. Не беше предадена никаква информация за случилото се към ПСС", обясниха от отряда на ПСС-Благоевград..

Спасителите се върнали обратно към Рилския манастир и след разговор с охраната, открили, че туристките са настанени в хотела на манастира.

Туристките били доста добре подготвени и запознати с района, но леко премръзнали поради подгизналите обувки и дрехи, вследствие валежите и мокрия терен. Били настанени в затоплена стая, където се чувствали добре.

"Прегледахме пострадалата и имобилизирахме увредената става, с уговорката на сутринта да бъде транспортирана за преглед в болница.

Всичко приключи благоприятно, но трябва да подчертаем следното:

Когато подавате сигнал за помощ, но се премествате от посоченото от Вас място, трябва да информирате своевременно, защото подвеждате екипа, оказващ помощ да отиде да Ви търси там. Хората ще пристигнат и ще Ви търсят ТАМ, при което се губи ценно време, усилия и средства.

Всяко преместване от зададено място или подадени координати пречи за бързото откриване на пострадал, което в пресечена местност и липса на комуникации може да бъде фатално", допълниха спасителите.

Те благодариха на човека, помогнал с транспорт на туристките, но смятат, че това е можело да коства на екипа няколкочасово издирване на пострадалата през нощта в района на "Маринковица".

В акцията участваха спасителите Георги В. Ботев, Георги Г. Ботев, Захари Петров, Иван Стоименов, Робърт Апостолов, Илиян Чипов и Здравко Мавродиев.

Добавете Вашия коментар

TOP