Спадът на доверие към ГЕРБ спира

22 Октомври 2020 | 07:43
0 коментара
Политика

Спирането на спада на доверие към ГЕРБ може да  се обясни с факта, че  протестът вече е нанесъл щета върху рейтинга на управляващата партия и че недоволството по улиците затихва. През август и септември наблюдавахме ерозия на доверието към управляващата партия, но с днешна дата нещата изглеждат по друг начин. Така коментира настоящата политическа ситуация политологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“ пред Kmeta.bg.

Преди дни социологическата агенция измери почти равни проценти за ГЕРБ и БСП с малка преднина на управляващата партия. Ганев уточни, че се отчита не само стабилизация при ГЕРБ, като там спадът на доверие е спрял, но е спрял и ръстът на доверие към извънпарламентарната опозиция и по-специално към партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която е трета политическа сила.

Според политолога тези данни се дължат на факта, че протестът е намалил своя интензитет и мащаб и вече се превръща в нещо като фоново събитие, макар да продължава да се провежда всеки ден. Някакво влияние за спиране на спада на доверието към ГЕРБ изиграват и социалните мерки, които взима кабинетът и по-специално „развързването“ на кесията на Бюджет 2021 г. в посока към повишаване на пенсии, заплати, детски надбавки  и пр. Ганев уточни, че се вижда, че бюджетът за догодина следва определена политическа линия.

Политологът напомни, че  през лятото и ранната есен на тази година протестът е бил свързан с правовата държава, с върховенството на закона, порочни практики и др. Според него сериозни основания властта да се притеснява има от друг тип протест – социалният, който може да избухне вследствие на кризата около COVID-19, ограничителните мерки, огромният спад в европейските икономики. Всички тези фактори могат да способстват за тежка социална зима и това, което прави властта в момента, е да тушира  предварително през тези социални мерки подобна криза. Много тежко ще е за властта, ако трябва да справя със социален протест в края на януари и началото на февруари, и то малко преди редовните парламентарни избори, коментира Ганев.

Според него от средата на септември нататък предсрочните избори стават все по-малко реалистични. Това, което се вижда е, че премиерът е решил кабинетът да остане в тази конфигурация, в която е в момента – той да е министър-предесдател с тези министри. Ганев предупреди, че вариантите за предсрочен вот или за експертно правителство теоретично си остават, ако има някакъв много сериозен скандал, свързан с решения на кабинета или пък сериозни социални протести на отделни съсловия.  

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP