Сотир Цацаров и Христо Иванов демонстрираха добри отношения

16 Юли 2015 | 12:12
0 коментара
Политика
Сотир Цацаров и Христо Иванов демонстрираха добри отношения

Министърът на правосъдието Христо Иванов и главният прокурор Сотир Цацаров увериха, че ще работят заедно за осъществяването на съдебна реформа.

Пред журналисти те коментираха темата за напрежението помежду си на фона на два протеста - единият срещу министър Иванов, а другият - срещу главния прокурор, преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Хората искат съдебна реформа, каза министър Иванов и добави, че споровете по детайлите не трябва да замъгляват картината. Главният прокурор го допълни, като заяви, че гражданите искат справедлив и бърз процес.

Идеята е да свалим томахавките и да вземем писалките, каза Цацаров и добави, че никога не е вдигал томахавката, но просто си я носи, а министър Иванов посочи, че има само писалка. За съжаление добрите идеи на моменти биват убивани от популистки стремежи, каза Сотир Цацаров.

Той заяви, че съдебната реформа трябва да се извърши с максимум прагматизъм и нула популизъм, като отбеляза, че това не касае сградата на Висшия съдебен съвет, а сградата на Народното събрание, и хората, които са в нея.

Цацаров добави, че проектът за промяна на Конституцията трябва да се случи, но в него има безсмислици, а част от текстовете са написани правно-технически несъвършено.

Главният прокурор посочи, че вчерашната му среща с президента Росен Плевнелиев е била работна, а темата й е била начинът, по който трябва да продължат промените в съдебната власт.

Той допълни, че е останал с впечатлението, че държавният глава споделя мнението му за посоката, в която трябва да върви съдебната реформа.

Сотир Цацаров заяви, че в прокуратурата има проблеми, но ефективното разследване се прави заедно с ефективни полиция и ДАНС. По думите му проблеми има и в трите звена.

По повод на устния доклад на Европейската комисия, Цацаров заяви, че комисията не е казала нищо ново - че за да получи България някаква оценка за напредък, трябва да осъществи съдебна реформа.

Източник: БТА    снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP