Сортовете "Мерло" и "Каберне" фаворити на пазара за вино в Петрич и Сандански

19 Септември 2017 | 14:59
0 коментара
Общество

Небивал интерес от частни лица за закупуване на грозде за лични нужди отчитат лозарите в района на Струмяни, Кресна, Сандански и Петрич.

Заради наплива на купувачи цената на плода е по-висока в сравнение с миналата година, твърдят търговци. Те казват, че преди месец смятали, че гроздето от сортовете „Мерло” и „Каберне” ще се продава за по 80 стотинки за килограм, а от сорта „Широка мелнишка лоза” – по 60 стотинки за килограм. 

Сега обаче тези цени са завишени с по 20 стотинки. „Каберне” и „Мерло” вървят по левче за килограм, а „Широка мелнишка лоза” – по 80 стотинки за килограм.

„Най-важното е, че има пазар за стоката ни. Само така ще запазим поминъка си. Доста хора се захванаха с лозарство заради добрите изкупни цени в последните две години”, твърдят лозари от Сандански. Те предупреждават да се внимава, когато се купува грозде от прекупвачи. Защото не са изключени опити за измама на клиентите.

„Често търговците предлагат грозде от „Широка мелнишка лоза”, което представят като „Мерло”. По този начин го продават по-скъпо. Трудно е за обикновените купувачи да открият разликата между двата сорта и те плащат повече за грозде, което е по-евтино”, обясняват лозарите. Най-сигурният начин е като се измери на място захарността на гроздето. „Широка мелнишка“ е с много по-ниска захарност, около 20-22, в сравнение с мерлото.

Добавете Вашия коментар

TOP