София - най-мръсната европейска столица

21 Януари 2018 | 11:18
0 коментара
Общество

По данни на европейската агенция по околна среда София е най-замърсената столица в ЕС, така беше през 2016, ситуацията не се промени и през 2017.

На 25 януари предстои гласуване от Общинския съвет на мерките срещу замърсявне на въздуха. Ситуацията в момента и мерките, които щ с предприемат комнтираха в студото на "Събуди се" експертът по устойчиво развитие Боян Рашев и Стефан Димитров - един от създателите и ръководител на Гражданска мрежа за измерване на чистотата на въздуха.

На въпрос дали София е най-замърсената европейска столица, Димитров отговори: Очевидно да, няма как да не повярваме на осъдителната присъда от Европейския съд.

В момента трябва да се вземат мерки, които да управляват една катастрофа, отбеляза той.

Боян Рашев посочи, че въздухът в София е мръсен, но сега дишаме по-чист въздх, отколкото преди няколко години по данни на европейските агенции. Подобряването обаче е бавно и не става „от днес за утре”.

Стефан Димитров подчерта, че проблемът не е само политически, а и на обществото. Той каза, че гражданите са длъжни да се държат отговорно.

Предложението за последователно спиране на движенето на четни и нечетни номера на автомобилите е неефективно, смята Боян Рашев. Той каза, че във всеки град, в който е била предприета тази мярка, резултатът е бил повече от незадоволителен.

Главните мерки са насочени към транспорта и отоплението, каза той.

Определени дългосрочни ефекти на предприетите политики, повлияват все още негативно върху въпроса с чистия въздух в цяла Европа каза тай, като даде пример за по-ниските дизелови акцизи на континента.

 Vesti.bg.

 

Добавете Вашия коментар

TOP