Софийския университет ознаменува 130-годишнината си с пощенска марка

08 Декември 2018 | 18:40
0 коментара
Култура

Към многобройните събития за тази юбилейна за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ година, бе прибавено и още едно – валидиране на пощенска марка. Тя е посветена на 130-годишнината от създаването на висшето учебно заведение и вече се превръща в традиция за всеки юбилей. Филателното издание представлява пощенска марка с винетка и специален пощенски печат, в тираж от 9 хил. броя.

„Преди 55 години, през 1963 г. се появява първата пощенска марка, посветена на най-старото висше учебно заведение в България. В редовна поредица е показана сградата, която събира в центъра на столицата ентусиазираната студентска младеж. Българското марково издаване винаги се отличава с енциклопедичната си точно при отразяване на обществено значими събития, каквото е и годишнината на СУ „Св. Климент Охридски“, разказа главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки. Автор на изданието е младата художничка Жаклина Симова, която прави своя дебют в областта на пощенската миниатюра.

„Марката е прекрасно нарисувана, прекрасно изготвена и подпечатана“, смята ректорът на университета проф. Анастас Герджиков. Той прибави, че годишнината е голям празник за България, защото с нея се отбелязват 130 години от началото на висшето образование в страната ни. По време на церемонията в централното фоайе на Ректората работеше и временна пощенска станция, където десетки любители-филателисти се наредиха на опашка, за да се сдобият първи с юбилейното издание. /БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP