Социолог: Без строгите мерки 150 000 ще умрат в България до края на май

06 април 2020 | 12:18
1 коментара
Социолог: Без строгите мерки 150 000 ще умрат в България до края на май

Без строги мерки срещу коронавируса не само ще бъдат изгубени човешки животи, но и икономиката ще пострада. Такава позиция изрази социологът Цветозар Томов.

"Напоследък все повече хора, включително отговорни политици, упорито внушават, че удължаването на извънредното положение и съпътстващите мерки за ограничаване на инфекцията с COVID-19 ще разрушат икономиката и от тях ще има повече вреди, отколкото полза.

Поне едно нещо вече знаем със сигурност за тази пандемия - без строги ограничителни мерки броят на заразените нараства с около 40% за денонощие." - отбелязва той в своя публикация във Фейсбук.

Томов прогнозира, че ако властите се поддадат на внушенията за сваляне на ограниченията, а хората масово престанат да се предпазват, най-малко 150 хиляди българи ще загинат от заразата.

"Досега са регистрирани 498 заразени, а вероятният им реален брой е между 2500 и 3000. Ако от днес решим да си живеем както си знаем, без предпазни мерки, те ще се удвояват за 48 часа.

До Цветница ще достигнат 40 000-50 000. 10 хиляди от тях ще се нуждаят от болнично лечение, но здравната система вече няма да може да ги поема. В резултат смъртността ще се увеличи до 10-15%. До Великден ще наближат половин милион и животът в страната ще се разпадне. До края на април ще надхвърлят милион. Още милион ще се разболеят през май при затихващ тренд на заразяване.

След това епидемията ще заглъхне, като ще е довела до смъртта на над 150 000 души. Това е алтернативата. Това, което ми е интересно в мисленето на адептите на такъв вариант, е как точно си представят съхраняването на икономиката при такъв сценарий." - коментира социологът.

Според него обаче обществото ни не би допуснало такъв вариант. "Разбира се, това няма да се случи. Когато хората масово видят накъде вървят нещата, те сами ще разберат, че без строга карантина последиците ще са ужасни. Повечето от нас, надявам се, го виждат и сега и ние като нация засега се справяме великолепно с това тежко предизвикателство.


shtagi публикува:
06 април 2020 | 12:43
Дано повече хора прочетат статията и си извадят изводи за какво става въпрос. Нямаме достатъчно легла, достатъчно апарати за обдишване, вероятно няма да има и медицински персонал понеже ще има много заразени и от тях.Болните ще измират вкъщи,ще стане страшно и е прав, че от страх сами ще си наложим карантина.

Добавете Вашия коментар!