Социалните заведения в Пиринско на мушка на инспекторите

27 Януари 2018 | 14:27
0 коментара
Общество

Периодично се извършват проверки във всички социални заведения в Област Благоевград. 

Това каза Станка Михова, експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград по повод регистрирания случай с насилие в дом за деца „Хризантема“ в Габрово.

По думите ѝ изненадващи посещения в домовете за деца с увреждания в региона правят инспектори от Държавна агенция за закрила на детето. 

„В Област Благоевград има 6 такива центъра, които са сформирани след закриването на дома в село Петрово, Община Сандански. Правят се проверки. За щастие към момента не сме получавали сигнали, подобни на този в Габрово. Смея да твърдя, че при нас се осъществява добра грижа“, каза още Михова. 

Тя добави, че към момента капацитетът на тези социални центрове е запълнен, като дори има много чакащи, които са предимно хора с психични разстройства.

Заплатите в социалните центрове са ниски, но това не е повод да се извършва насилие спрямо потребителите на услугите, категорична е още Станка Михова.

По думите ѝ заплатите на служителите се правят на база единни разходни стандарти, които се одобряват всяка година от Министерски съвет. „Тези година в сравнение с миналата е увеличена заплатата на хората, които работят в такива центрове. Групата на хората с психични разстройства е трудна за работа, но това не е повод за насилие“, подчерта Михова. 

Добавете Вашия коментар

TOP