Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от правителствената информационна служба.

В разговор с премиера, министър Петков заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

Това е третата подадена оставка в кабинета "Борисов 3" и втората приета.

В края на октомври 2017 г. оставка подаде здравният министър Николай Петров след журналистическо разследване, което показва, че като директор на ВМА проф. Николай Петров е сключил договор за близо 1,2 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Оставката бе приета.

През февруари т.г. оставка подаде енергийният министър Теменужка Петкова, след като името й бе свързано със семейство Върбакови - собственици на "Инерком България" - компанията, която купува бизнеса на ЧЕЗ у нас. Две седмици след това, след среща с министрите, Борисов обяви, че няма да приеме оставката.

На 1 юни родители на деца с увреждания излязоха на пореден протест и обявиха инициативата „Палатков лагер „Системата ги убива“. Организаторите заявиха, че акцията е насочена срещу социалната политика за децата с увреждания и техните семейства. Протестиращите искат нова система за оценка на увреждането, така че и хората със специални потребности да имат достъп до образователни институции и да могат да работят. Участниците в акцията настояват и за адекватна финансова помощ за семействата.

Днес протестът се разраства, като в Морската градина в Бургас се появи палатков лагер. Идеята е повече хора да изразят подкрепа към акцията под мотото „Системата ни убива”.

Вижте още във видеото: