Социалистките в Пиринско отбелязаха тържествено Бабинден

22 Януари 2018 | 10:41
0 коментара
Общество

Близо 80 жени социалистки от Благоевград и региона се събраха ,за да отбележат един от най-големите народни женски празници „Бабинден” . 


Женската фолклорна група от село Логодаж пресъздаде обичая поливане ръцете на „бабата”,така, както в миналото са наричали жените, помагали на майката при раждането на детето.

Веселинка Бойчева подчерта, че когато се посещава акушерката на този ден по стара българска традиция винаги трябва да се носи баница и погача.Задължителна е и китката здравец и кокиче,защото те са цветята, които не се плашат от студа и лошото време и се дават ,за да бъде здраво детето.

За да се помни и предава този обичай на благодарността , младата майка на четиригодишно момче и близнаци на годинка Мая Стоицова изми ръцете на дългогодишната благоевградска акушерка Теменужка Влахова, която с вълнение отбеляза, че няма по-голямо щастие от това да чуеш първия плач на детето, което се ражда и да видиш първата милувка на майката.

Д-р Екатерина Чакалска, която е председател на Обединението на жените социалистки за паритет и солидарност в Благоевград подчерта, че „Бабин ден” е най-женският празник като поздрави всички с наричането „ колкото пръски вода се разливат при миенето на ръцете на „бабата” , толкова деца да се раждат. И пожела животът в страната ни да става все по-добър, за да могат младите хора да остават и се развиват в родината си.

Председателят на Обединението на жените социалистки за паритет и солидарност Катя Николова изрази възхищенито си от емоционалната сила с която жените социалистки от Благоевград защитават, пазят и съхраняват българските традиции. И подчерта своята увереност, че тази емоционална сила ще се прояви и на изборите. Тя обяви и новата инициатива на Обединението на жените социалистки за паритет и солидарност „Повече жени в политиката, повече жени в местната власт”. Въпреки проблемите с по- ниското заплащане на женския труд, лошо отношение в семейната среда, проявите на насилие сещу жените,имаме поле на действие заяви Катя Николова. И даде за пример инициативите на благоевградските социалистки срещу насилието в обществото. И благодари за усилията, които полагат за издигане ролята и авторитета на жените у нас.

На тържеството послучай „Бабинден”, организирано от жените социалистки в Благоевград присъстваха още заместник – председателят на Обединението на жените социалистки за паритет и солидарност Любка Игнатова, областният председател на социалистите Валери Сарандев, педседателят на Общинския съвет на БСП – Благоевград Любен Милев, както и членове на ръководството на местната организация.

Добавете Вашия коментар

TOP