Сочни мръвки с вино на корем за Трифон Зарезан в Черниче

23 Януари 2019 | 14:38
0 коментара
Хайлайф

Трифонови празници ще разтърсят симитлийското село Черниче от 1 до 14 февруари.

Винената партия в населеното място е приготвила бъчвите и ще черпи щедро с течния еликсир навред, за да почете своя патрон – Трифон Зарезан.

Симпатизантите на уникалната и аполитична организация празнуват цели 14 дни. Цяла зима тренират усилено за тези две седмици.

„По обяд пийваме по чаша вино за тонус, а вечер се наслаждаваме на еликсира, но не прекаляваме. За нас е закон да пием с мярка и да не се напиваме. Ще уважим нашия патрон подобаващо, очакваме и гости от страната и чужбина”, заяви неизменният партиен лидер Иван Лулейски.

Празниците, посветени на свети Трифон, започват с почит и поклон пред мощите на светеца на 1 февруари. В селището, обявено за „Евросело на България” за 2012 г., е църквата „Свети Георги Победоносец”, в която се съхраняват мощи на свети Трифон. Преди години в светата обител по искане на Винената партия тогавашният Неврокопски митрополит Натанаил /б.а. – починал през 2013 г./ донесе мощи на свети Трифон от Света гора в Гърция.

Десетки миряни се събират, за да присъстват на празничната литургия и водосвета, които ще отслужи местният свещеник. След това в двора на храма божият служител и лидерът на Винената партия символично ще зарежат лозата, която расте там. Няма да мине и без почерпка за всички гости на празника, а веселбата ще продължи до вечерта. /ilindenpres.bg/

Добавете Вашия коментар

TOP