Собственикът на верига магазини "Стоми" - Стоян Павлов прави мандра в Симитли за обработка на 2 тона мляко дневно

19 Май 2020 | 07:14
5 коментара
Бизнес

Мандра в центъра на гр. Симитли прави собственикът на верига хранителни магазини и на фирма „Стоми-99” Стоян Павлов. Тя ще бъде разположена в жилищен блок, в бившия стол на военните, който преди няколко години бе продаден от ведомството на Красимир Каракачанов наред с много други обекти в цялата страна. Инвеститорът възнамерява да направи пристройка до блока и така да разшири площта на стола, за да събере на нея както мандра, така и поредния си хранителен магазин.

Самото помещение е двуетажно – с полуподземен и първи етаж. След разширяването партерното ниво ще стане с площ 331 кв.м, а сутеренът – 391 кв. м. Магазинът ще е в партера, а сутеренът е оставен за основната част от инвестицията. За производството на млечните продукти ще бъдат обособени няколко помещения: приемно и пастьоризационно, работно и за опаковане, камери за зреене и съхранение на продуктите, котелно помещение, складове, миялно, санитарни стаи за персонала и лаборатория.
Плановете на симитлийския бизнесмен са мащабни – в мандрата той ще обработва до 2000 литра мляко дневно, а годишната му продукция ще е 100 тона бяло саламурено сирене, 50 тона кашкавал, 100 тона кисело мляко, 5 тона извара и 10 тона меки сирена за мазане. Реализацията на продукцията няма да е проблем – собственикът на мандрата има няколко хранителни магазина както в Симитли, така и в Благоевград.

Павлов вече изпрати детайлното си инвестиционно предложение до екоминистерството и получи първите одобрения от структурите му. Предстоят издаване на строително разрешение за пристройката от общината в Симитли и комплектоване на преписката с разрешителни от Областна дирекция по безопасност на храните и РЗИ.

Стойността на бъдещата инвестиция е над 200 000 лв.

През последните години в региона бяха открити много мандри, с които главно животновъди затвориха цикъла и вместо да продават мляко на прекупвачи и други мандри на безценица, предпочетоха сами да започнат преработката му. Държавата също даде финансово рамо на тези предприемачи – в Програмата за развитие на селските райони ДФЗ отпусна инвестиция за малка мандра до 60 000 лв., представляващи 50% от стойността на едно такова предприятие. Програмният период  изтича на 31 декември 2020 г. и не е ясно дали финансирането ще бъде продължено и догодина.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма/ снимка: Топ преса

Добавени коментари

Жител публикува:
19 Май 2020 | 20:47
Това няма как да се осъществи! Не и в центъра на града!
Eklips публикува:
19 Май 2020 | 12:53
В центъра на града и в жилищна сграда....евала на архитектчето...
Гражданка публикува:
19 Май 2020 | 09:45
Не разбирам само кой съсед на въпросното помещение ще бъде съгласен поради факта, че е ЖИЛИЩНА сградата, а и в ЦЕНТЪРА на града!
Лиляна публикува:
19 Май 2020 | 08:30
Едно от най-работливите семейства в Община Симитли. Успех!
браво публикува:
19 Май 2020 | 07:30
Браво Стоян е работохолик, както и цялото му семейство.

Добавете Вашия коментар

TOP