Собственикът на горялото депо край Дупница с парична гаранция от 5 000 лв.

19 Август 2019 | 17:48
0 коментара
Криминално

Кольо Илиев, собственикът на „Феникс Ресурс”–Дупница, което пламна на 13 август, е с две обвинения, наложена му е мярка „Парична гаранция” в размер на 5 000 лева, има забрана да напуска страната.

Това стана ясно на брифинг в Окръжна прокуратура-Кюстендил.

В него участваха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и окръжният прокурор Камелия Стефанова. Брифингът бе даден във връзка с разследване на палеж, причинил повреди на носещи колони, ригери и трегери на мост, представляващи част от АМ „Струма“, в местността „Алачица“ до гр. Дупница.

Обвиненията са за престъпление против околната среда и неумишлен палеж. При разпитите Илиев е отказал да дава обяснения.

„Това, че е повдигнато обвинение срещу едно лице не означава, че досъдебното производство е приключило”, уточни Арнаудова.

Илиев има срок от една седмица да внесе гаранцията си.

Досъдебното производство за пожара, който избухна след запалилото се сметище под моста на АМ „Струма“, е образувано на 14 август под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Дупница.

„Първото действие по разследването беше направен оглед в 9.35 часа на 14 август. По делото са извършени в бърз порядък всички неотложни действия, като 15 август е извършен повторен оглед на местопроизшествието, за да могат да бъдат приобщени значителна част от веществените доказателства. Целта бе да се установи какъв точно отпадък е складиран там“, обяви окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова, която предостави подробности около воденото разследване по случая.

„Вече са взети представителни проби, за да установи точно какъв вид отпадък е бил съхраняван под моста на АМ „Струма“. Ако се касае за опасни отпадъци, то по смисъла на преходните разпоредби на Закона за управление на отпадъците, ще е налице друга правна квалификация на деянието. Като веществено доказателство по делото са приобщени и всички отчетни книги, водени от дружеството „Феникс“ ЕООД – Дупница, както и годишните отчети. Целта на прокуратурата е да установи точно каква дейност е осъществявал търговецът и дали тя е съобразно правилата, визирани в Закона за управление на отпадъците“, добави прокурор Стефанова.

Тя каза още, че до този момент са установили, че „Феникс“ ЕООД притежава разрешение, според което му е позволено да извършва действие по третирани на отпадъци на две площадки. Отделно от това е извършена проверка от РИОСВ – Перник на 23.03 2019 г.

„Държа да отбележа, че разследването не се провежда единствено и само по отношение дейността на търговеца. Ние ще проверим и дейността на всички контролни органи, а именно АПИ, кметът на Дупница“, посочи още прокурор Стефанова.

В предоставения констативен протокол от РИОСВ – Перник, е установено, че в терена под моста на магистралата има складирани отпадъци, посочени са като вид и е дадено предписания всички те в срок до 31 юли 2019 г. да бъдат преместени и почистени.

„Както знаете пожарът възникна на 13 август, целта ни е да установим какво са направили контролните органи след 31 юли, до когато е трябвало мястото да бъде почистено от дружеството“, казаха още от прокуратурата.

С постановление на разследващия орган от края на миналата седмица, управителят на „Феникс“ ЕООД е привлечен като обвиняем за извършени две престъпления. Едното е за престъпление против околната среда, затова че в качеството си на управител той е управлявал отпадъците по неустановения ред и с това е създал опасност за живота и здравето на гражданите Отделно от това е причинил немаловажни вреди на околната среда. Второто повдигнато обвинение срещу Кольо Илиев е за причинен пожар по непредпазливост, при груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно съответните съоръжения на АМ „Струма“. За първото престъпления законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 10 до 50 хил. лв. За второто престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 5 години.

„На този етап няма доказателства за умишлен палеж на сметището под моста на АМ „Струма“. Ако съберем такива, то тогава ще пристъпим и към промяна на обвинението. Назначени са съответните пожаро-технически и химически експертизи, които ще установят точно огнището на пожара. Назначена е и комплексна строителна експертиза, което ще даде заключение за вида на нанесените повреди и точният размер на вредите“, завърши окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP