Собствениците на „Чобанова къща“ в разложкото село Баня спипани да ползват незаконно минерална вода

13 Август 2019 | 22:37
6 коментара
Общество

Незаконно ползване на минералната вода от собствениците на „Чобанова къща“ в разложкото село Баня – Соня и Христо Чобанови, са установили при проверка инспектори от Басейнова дирекция и община Разлог.

Проверката е извършена по сигнал и при нея е установено, че на чешма на първия етаж в къщата за гости тече топла вода с мирис на сяра. Предприети са действия по разкопаване на тротоарната настилка, като на място е изпратен багер от община Разлог. Точното място на незаконното отклонение е било посочено и в жалбата, което помогнало на проверяващите да го установят бързо и не се е наложило да се копае напосоки по тротоара или уличното платно.

Семейството се е било свързало неправомерно към съществуваща улична чешма с минерална вода (т.нар. чопор), намираща се точно срещу къщата им на улица „Четиринадесета“. Незаконното прикачване е направено преди да бъде положен асфалт на улицата, която преди това никога не е била асфалтирана. Периодът е поне 7 години, когато тя е била обхваната от проекта за реставрацията на двете стари бани в селото – Римската и Турската, който включваше и асфалтиране на улиците, свързващи двата обекта, в това число и ул. „Четиринадесета“, където минава незаконното отклонение.

Според жалбата, която е депозирана до Басейнова дирекция – Благоевград и с копие до община Разлог, незаконното прикачване на сем. Чобанови към минералната вода е от 17 години, което обаче няма как да бъде установено, тъй като преди това сигнали не са постъпвали. 

При проверката на сем. Чобанови е съставен констативен протокол от инспекторите на Басейнова дирекция, който е подписан с възражение от нарушителите срещу описаните констатации. Предстои да бъде издаден акт за нарушение на разпоредбите на Закона за водите, който предвижда административно наказание за неправомерно ползване на вода и водни съоръжения.  

Според разпоредбите на чл. 200 от ЗВ, който регламентира ползването на води без необходимото за това основание или без разрешително, каквото Чобанови нямат, санкциите се определят в зависимост от ползваното количество вода, което в конкретния случай е трудно да се установи. От 150 до 1000 лева е предвидената глоба за физическо лице, което ползва до 1 л на секунда минерална вода.  От 1 л  до 10 л на секунда предвидената санкция е в размер от 500 лв. до 5000 лв., а от  10 до 100 л на секунда глобата е от 1000 до 10 000 лв. Как ще бъде квалифицирано нарушението на сем. Чобанови ще преценят компетентните органи.

От редакцията изпратихме официално питане до ведомството за това, както и за мерките, които ще бъдат предприети срещу нарушителите, и дали ще има и други проверки за неправомерно свързване към минералната водопроводна мрежа в Баня.

От община Разлог казаха, че не е изключено да бъдат предприети още проверки, ако от Басейнова дирекция поискат такива. От администрацията поясниха още, че не е ясно колко точно са хората, които са се прикачили към водопровода за минерална вода и ползват водното богатство неправомерно. Уточниха, че в Баня има стар водопровод, който е изграждан в годите назад за захранване на бившите оранжерии в селото и той е като мрежа в подземната инфраструктура. Тогава голяма част от улиците не са били асфалтирани и за хората е било лесно да се присъединят към водопровода. Поради липса на специализирана кадастрална карта не е ясно къде точно преминава старият водопровод, но е факт, че част от него все още се ползва. През годините при ремонт на улици и изграждане на подземна инфраструктура се е случвало да бъдат откривани случайно незаконни отклонения, които са затапвани.в.Струма

Добавени коментари

kmeta публикува:
21 Август 2019 | 16:06
Чосови разбойници
хаха публикува:
15 Август 2019 | 19:01
тава е работа на Чосовите те беха окрали от Чобанови част от парцела им и го беха заградили с дзид ама си го бутнаха и сега си вращаа Не им стигна на земя на тия крадливи Чосове
Br публикува:
15 Август 2019 | 17:37
Da im qdete kuroveto
пешо публикува:
15 Август 2019 | 16:05
интересно,обикновено не пишат пълните имена на лицата в статиите си явно е поръчкова и някой щедро е платил за нея .....!
идиот публикува:
15 Август 2019 | 15:42
само дето некадърниците не намерили минерална вода в къщата и не изследвали"миришещата"на сяра вода.Пълен смех,а зам. кмета
И щее стана публикува:
14 Август 2019 | 04:29
Ехееее да беа само тия,в селото има още 7 семейства дека крада.

Добавете Вашия коментар

TOP