Собственици на нощни заведения в Благоевград скочиха срещу затягане на мерките

07 Август 2020 | 17:50
1 коментара
Бизнес

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България възразиха остро срещу обявеното от кмета на община Благоевград – Румен Томов, за затягане на мерките в клубовете в града. Тяхната категорична позиция е в резултат на намерението на градоначалника да затегне противоепидемичните мерки в тези обекти. Преди дни Томов пред медиите коментира увеличението на болните от коронавирус в Благоевград. Той обясни тази тенденция с това, че не се спазват изискванията за отстояние в дискотеките. Тогава управникът подчерта, че ще подготви заповед за нощните барове и заведения, с която да приложи по-строги противоепидемични мерки, тъй като в министерската заповед, касаеща тези обекти, изискванията са „по-хлабави”. 

„Г-н Томов, до момента все още липсва информация какво точно се крие зад това затягане, но за пореден път се внушава, че заведенията и в частност нощните заведения носят основна вина за заразените. Считаме това за недопустимо, без да бъдат представени каквито и да е доказателства. Самият Вие заявихте в сряда, че около 20% от заразените са настанени в болници в Благоевград, а останалите в лечебни заведения от областта. Съотнесено към същия ден, когато по официални данни в областта има 43-ма нови заразени, това означава по-малко от 10 човека в града. По неофициална наша информация за четвъртък, когато за областта са обявени нови 97 случая, само 22 са в град Благоевград”, пишат от БАЗ и СЗБ.

Те напомнят, че нощните заведения се посещават най-вече от млади хора, които не са основна рискова група. Повечето нощни заведения пък работят само в петък и събота, което допълнително ограничава възможността да бъдат сериозен източник на зараза. В същото време се правят големи събития в частни домове и се честват масово религиозни празници в селата около Благоевград, за които ние не се знае да се извършва контрол за спазване на мерките. А заведенията са обект на множество проверки.

От бранша настояват да им бъде предоставена и официална информация за възрастта на заразените от град Благоевград през последните дни, за да се види реално каква е процентната вероятност те да са хванали COVID-19 в заведенията.

Припомнят, че още от първия ден на кризата Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България категорично заявяват, че са за строго спазване на противоепидемичните мерки. За съжаление това масово не се случва, а много хора се събират на големи събития без маски и без спазване на дистанция. Включително в Благоевградска област.

Но заведенията удобно се посочват с пръст, когато се говори за новите заразени. Без до момента да са представени реални доказателства за това.

Всеки трябва да носи отговорност за действията си и да бъде наказван за бездействията си. За това има контролни органи, които да налагат санкции. Но не смятат, че е редно да се поставят на карта цели бизнеси и множеството, свързани с тях служители и техните семейства. Нека не се забравя, че работата на всяко нощно заведение е свързано и с договори с изпълнители и диджеи, чието неспазване води до допълнителни финансови и логистични затруднения.

„Ние винаги сме се съобразявали с изискванията на Правителството, Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб. Сега обаче проблемите ни се прехвърлят и на локално ниво в Благоевград. Аполитични сме и искрено вярваме, че това не е плод на политическо боричкане. Като заключение настояваме преди да бъдат предприети каквито и да било действия на територията на Благоевград, под внимание да бъде взето това наше становище и да бъде осъществена среща с наши представители”, завършва позицията на двете организации./кмета бг/

Добавени коментари

1234569 публикува:
07 Август 2020 | 20:05
Едни "Бизнесмени", жадни за пари нищо друго не ги интересува. Какво се бавят още от общината - затворете тези бърдаци най- сетне.

Добавете Вашия коментар

TOP