Собственичката на малка сладкарница в Разлог С. Недкова: Помощта от 4600 лв. ще ми помогне да задържа единствената си служителка, но парите дойдоха след 4 месеца

29 Октомври 2020 | 07:31
0 коментара
Общество

аст от малките и предприятия на територията на община Разлог, кандидатствали за подпомагане на бизнесите им за справяне с последиците от пандемията Covid-19, получиха финансовата си помощ. Средствата идват четири месеца след края на приема на документи, който бе в средата на юни. Доколко тези средства са дали спокойствие на бизнеса и доколко са ги подпомогнали да се справят и да си стъпят на краката, разказа Симона Недкова, която е собственик на малка сладкарничка в центъра на града.

Фирмата й кандидатствала по една от програмите на ЕС и е получила финансиране в размер на 4600 лева. Младото момиче сподели, че мотивът й да кандидатства за подпомагане е, за да задържи единствената си служителка в малката сладкарничка, която за нея е ценна. Споделя, че тези средства, дори и малко, са й дали известна сигурност, но разказа, че в най-критичните месеци притесненията й са били огромни.  

„Кандидатствахме през май месец за финансиране, а парите получихме преди около две седмици. През това време трябваше да се справяме по някакъв начин. Може би някоя фирма, която не е успяла да се справи през месеците, в които бяхме спрени и не работехме, не е имало смисъл да кандидатства, защото парите не идват в момента, когато ти трябват, а на по-късен етап. Ние сме малка фирма, работим само аз и моят съдружник, и имаме един служител. Първите два месеца – март и април, бяха много напрегнати. Аз много исках да задържа момичето, което работи за нас. Направих всичко възможно да покрием нейните разходи, въпреки че не работехме. На третия месец се наложи да я освободим, защото не се знаеше какво ще се случи. Това беше най-трудният момент за мен, но когато отворихме, тя се върна отново при нас и работата влезе бързо в ритъм. Специално на нас тези средства ни помогнаха, но дали при по-големите фирми, които са с повече персонал, е точно така, не мога да кажа”, сподели Симона Недкова.

Тя допълни още, че получената сума не им дава спокойствие за бъдещето. „Притеснението ми за бъдещето е същото, пак заради служителя. Аз и съдружникът ми ще оцелеем, но ще ми е много неприятно да освободя Гери отново“, каза Симона Недкова.

Тя сподели, че е разбрала за възможността за финансово подпомагане съвсем случайно от нейни познати, и отчете като проблем липсата на информираност.

„Има много малка информираност, това е недостатък. Ние бяхме късметлии, че имаше кой да не каже и успяхме да кандидатстваме. От клиенти  разбрах, че е имало също и програма за предпазни материали и че сме могли да се възползваме за закупуване на параван например, но не сме знаели. Този, който е монтиран тук, сме си го закупили и това е допълнителен разход. Предпазните средства и дезинфектантите, които сме задължени да си осигурим, неизбежно водят до допълнителни разходи“, допълни Симона Недкова.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP