В арена на сблъсъци между протестиращи и полиция се превърна снощи столицата на Македония – Скопие. Хиляди демонстрираха, с искания за оставката на правителството заради подписания с Гърция договор за ново име на страната.

Македонската полиция разпръсна със сълзотворен газ и шокови гранати демонстрантите. Договорът бе подписан в Псарадес, Гърция. С него се приема името Република Северна Македония.

Демонстрантите носеха националистически лозунги, македонски и сръбски знамена. Те хвърляха по полицията пиротехнически средства и камъни. Атакувани от демонстрантите бяха и журналисти от македонската телевизия 1ТВ.

Напрежението ескалира, когато протестиращите се опитаха да премахнат загражденията и да влязат в сградата на Народното събрание. Предстои ратификацията на договора с Гърция от македонските депутати.

 

При сблъсъците бяха ранени 7 полицаи. А 25 души са задържани, съобщиха от вътрешното министерство на Македония. От там уточняват, че властите зачитат правото на протест, но няма да позволят насилие и нарушаване на обществения ред в страната.

Министърът на отбраната Радмила Шекеринска остро осъди насилието пред парламента и нападението срещу журналисти от телевизия 1ТВ.

"Не може да обичаш Македония, а в същото време да заплашваш македонци", каза Радмила Шекеринска.