Снежана Стоименова: Направихме редица стъпки за сертифицирането на брежанския кестен като уникален български продукт с географско означение

04 Октомври 2016 | 15:04
0 коментара
Общество
Снежана Стоименова: Направихме редица стъпки за сертифицирането на брежанския кестен като уникален български продукт с географско означение

Тази година сдружение „Хора и традиции“ – село Брежани направи редица стъпки за сертифицирането на брежанския кестен като уникален български продукт с географско означение от ЕК, като го представи в Брюксел на конференция, организирана от българския евродепутат Момчил Неков. Това каза за „Фокус“ Снежана Стоименова, член на сдружението „Хора и традиции“, което организира празникът на брежанския кестен съвместно с Община Симитли.

„Сдружението беше поканено от световната организация „Слоу фуд“ на световно изложение в Торино, Италия, където почерпи опит от цял свят за опазването на уникалните храни и традиции в кулинарията. Реални стъпки направи сдружението и за съхраняването и развитието на брежанските кестенови насаждения, като срещна в лицето на директора на Югозападно предприятие Благоевград инж. Дамян Дамянов партньор и съратник. Предстои широка среща за създаването на семенна база с брежански кестени – предпоставка за съхраняването на този вкусен, уникален български продукт с хилядолетна история в брежанските масиви“, каза още Стоименова.

Тя прибави, че предстои на сдружението да създаде Местна асоциация на фермери и производители на кестени, за да продължи успешно етапите на европейското сертифициране на брежанския кестен. 

"Празникът на брежанския кестен за поредна година привлича гости от България и чужбина на 15 октомври. Всяка година, в ранна есен, когато узреят кестените, цяло село Брежани се готви за своя обичан празник – преклонение пред даровете на природата и земята", коментира Стоименова.

По думите й в подножието на Пирин растат най-вкусните ядливи кестени. Тя каза още, че организатори са сдружение „Хора и традиции”. Празникът е подкрепен от кметството и читалището в селото, както и от кмета на Община Симитли Апостол Апостолов.

Според Стоименова всички те, заедно с родените в Брежани Павел и Николай Стоименови, с присъствието на брежанските баби, младите хора и възрастните, превръщат празника в народно веселие, привличащо гости не само от региона, но и групи от чужбина.

Тя добави, че село Брежани е от будните селища в общината, а смисълът на този празник е в надеждата за хората на село. 

Добавете Вашия коментар

TOP