Снегът идва в неделя, 3000 снегорина са в готовност по пътищата на страната

17 Ноември 2018 | 10:57
0 коментара
Общество

Още в неделя ще започнат снеговалежи. Температурите ще се понижат.  „С приближаването на средиземноморски циклон от юг ще започнат валежи, които ще обхванат цялата страна. Те ще бъдат от сняг с изключение на югоизточна България.

Очаква се да се образува снежна покривка,

която ще бъде по-дебела в Предбалкана, Централна Северна България и високите полета на Западна България ”, поясни в ефира на предаването „Събуди се” по NOVA синоптикът от НИМХ Христо Христов.

С преминаването на циклона, в понеделник се очаква валежите от запад да спрат.  „Във вторник обаче идва нов циклон от югозапад, който ще доведе до нови валежи, но от дъжд”, допълни Христов. Най-ниските температури през следващите дни ще бъдат в Северна България. Очаква се дневните стойности да бъдат малко под 0 градуса.

А в събота над страната ще бъде предимно облачно.

Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над Западна България. На места главно в Североизточна България ще има превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен в Източна България временно силен вятър от север-североизток и с него температурите ще продължат да се понижават. Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса, малко по-високи в югозападните райони на страната.

Над Черноморието

ще бъде облачно, но почти без валеж. Ще духа умерен, временно и силен северен вятър. Максималните температури ще са между 4 и 7 градуса. Температурата на морската вода е 16-17 градуса, а вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините

ще бъде предимно облачно и на места ще има слаби валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от източната четвърт, който по-късно през деня ще се ориентира о юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около -2 градуса, на 2000 метра – около -7 градуса.

3000 снегорина са в готовност по пътищата на страната

Зимното поддържане на пътищата вече е в ход.  В готовност са 3 хиляди почистващи машини. Осигурени са необходимите количества, сол, пясък, луга и препарати, казаха властите, цитирани от NOVA.

На директорите на областните пътни управления е разпоредено да предприемат нужните действия за обработка на настилките, особено във високо планинските райони и в проходите, където има най-сериозни предпоставки за заледявания и риск за усложняване на пътната обстановка.

Ако ви предстои пътуване в почивните дни, имайте предвид изискването за гумите.

Автомобилите трябва да се движат с гуми, подходящи за зимни условия, което означава с дълбочина на протектора не по-малко от 4 мм, напомнят КАТ – Пътна полиция. Проверки се правят от началото на месеца, а изискването ще остане в сила до началото на март идната година. Глобата за нарушителите е 50 лв.

Всичко за времето унас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP