Обилен снеговалеж предизвика транспортен хаос в Гърция, съобщи РИА Новости.

Заради снега на пътищата се образуваха километрови задръствания, стотици коли бяха блокирани от снега, информира гръцката телевизия ЕРТ.

Снегът заваля на 22 декември, когато хиляди гърци се отправиха на път за коледната ваканция.

На магистралата Атина - Ламия се образува задръстване от 15 км, заради което пътниците в колите бяха принудени да чакат около осем часа. Нормалното движение бе възстановено към полунощ.

Лошото време взе и една жертва. 80-годишна жена е намерена, затрупана под преспи сняг.

В много райони в страната се отправят предупреждения към шофьорите да пътуват с вериги за сняг.

Полицията е забранила пътуването на тежкотоварни автомобили на редица пътища, главно в планински райони.

Поради лоши метеорологични условия, към момента са затворени пристанищата в Рафина и Лаврио, а един кораб от пристанище Пирея до Цикладите е отменен. За някои по-малки пристанища рейсовете се осъществяват след решение на капитана на плавателния съд.

Движението на моторни превозни средства е затруднено в отделни участъци в окръзите Драма, Родопи, Флорина, Пелас и Арта на област Западна Македония и Тракия, Арголида, Аркадия в област Пелопонес, Етолия и Ахея в област Ахарне, Евия, Фтиотида, Евритания в Централна Гърция, Кардица и Магнисия в област Тесалия.

В района на столицата ситуацията е под контрол с изключение на затворени участъци на ул. "Пендели" в посока Неа Макри.

Към момента остават затворени периферни пътища, като основните пътни артерии може да се считат за нормално проходими в зимни условия.

Посолството на Република България в Атина информира, че досега не са постъпвали сигнали от наши сънародници за възникнали проблеми във връзка с пътната обстановка, съобщиха от МВнР.

Очакванията на метеоролозите са за ново влошаване на времето.