Снабдителят с евтин дизел на В. Марешки строи бензиностанция в Сандански

17 Август 2018 | 09:57
0 коментара
Бизнес

Смятаната за близка до депутата Веселин Марешки фирма „Сакса” ООД, която миналата година сътвори сериозен скандал с бензиностанция в промишлената зона на Благоевград, ще прави такава и в Сандански.

Фирмата е стартирала процедура за бензиностанция, газостанция и търговска сграда в поземлен имот в местността Соколовец. Преди по-малко от месец документите по нея са депозирани в РИОСВ – Благоевград.

Съгласно представената от „Сакса” информация теренът, върху който ще строи, е с площ 2571 кв.м и представлява урбанизирана територия с начин на трайно ползване „ниско застрояване”. Любопитното е, че в имота вече има изградени сграда за търговия и бензиностанция със застроена площ 51 кв.м, но собствениците на фирмата смятат да бутнат и двете и на тяхно място да изградят търговска сграда със застроена площ 180 кв.м, бензиностанция с три комбинирани колонки и навеси, които ще покриват бензиноколонките и местата за зареждане на автомобилите с гориво. Освен това ще има открита детска площадка с площ 20 кв.м и 6-7 бр. паркоместа за клиенти на обекта.
С инвестиционното предложение се предвижда запазване на съществуващата техническа инфраструктура – водопровод и канал, която е възможно частично да бъде преустроена.
На новата бензиностанция, която ще е тип ADSAT, ще се продават дизел, бензин 95Н, бензин 99Н и газ пропан-бутан.

Захранването с електроенергия ще е от съществуващата електроразпределителна мрежа в района чрез подземно положен кабел, но ще има и резервно захранване с еленергия с дизелов агрегат. Транспортният достъп до имота ще се осъществява чрез граничещия с имота път.
Прави впечатление, че до новата бензиностанция няма да има автомивка. Точно автомивката спъна инвестиционното намерение на „Сакса” в промишлената зона на Благоевград, след като се оказа, че фирмата я строи без разрешение от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” за пробиване на сондажен кладенец. Благоевградската бензиностанция, чието строителство започна през юли 2017 г. върху 4 пъти по-малък терен, отколкото е този в Сандански, се сблъска и с категоричния протест на 30 собственици на съседните терени. Те вкараха в съда жалба, че не са уведомени за промяна на ПУП-а в бившия Текстилен комбинат, където първоначално се очакваше да бъде построена търговска сграда и административен център, както и че проектът не е съгласуван със Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. През декември 2017 г. ВАС обаче отхвърли протеста срещу строителството на новата бензиностанция, тъй като прецени, че жалбоподателите не могат да са страна в процеса – те не били съседи, а имотите им са през улица, затова и общината не ги била уведомила за инвестиционното намерение на „Сакса“ ООД.

Докато се чакаше решение по делото, строителството на бензиностанцията бе временно замразено, в началото на тази година тя бе довършена, но все още не е пусната в експлоатация, тъй като не е изграден тръбният сондажен кладенец, за който междувременно МОСВ даде разрешение.

Фирма „Сакса” е основана през 1993 г. от бившия столичен полицай в кв. „Младост” Атанас Димов. Стартът му в големия бизнес започва с офертата на петролна компания да стане техен мениджър по охраната. На следващата година полицаят започва да извършва складова обработка на горива, а 7 г. по-късно оборотът на фирмата вече надхвърля половин милиард лева. Днес “Сакса” е група от няколко свързани компании, капитал от 4 млн. лв. и е собственост на бившия полицай и синовете му Светозар и Крум. Предметът на дейност на фирмата е търговия с петролни продукти, част от които продава в десетки собствени бензиностанции в страната. Името й бе свързано с Марешки, след като стана ясно, че преди последните парламентарни избори компанията е зареждала с евтино гориво неговите бензиностанции – предизборен трик, който изигра съществена роля за вкарването му в 44-ото НС.

СТРУМА

Добавете Вашия коментар

TOP