Сметната палата: Партиите са харчили повече, отколкото са получавали

02 Юли 2020 | 08:40
0 коментара
Общество

"За първи път през 2019 г. партиите са харчили повече средства, отколкото са получавали. Това се дължи на намаляването на субсидиите и на връщането по закон на стари субсидии".

 

Това заяви пред БТВ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

 

Той припомни, че миналата година е имало и две предизборни кампании, където формациите са се охарчили допълнително.

 

Единствената партия, която отказва да върне пари от субсидия е Земеделски съюз "Александър Стамболийски" в размер на 60 000 лв. БСП пък е получила най-много дарения за 2019 г. - над 900 000 лв., или 3 пъти повече от 2018 г.

17 партии не са подали годишен финансов отчет и ще бъдат глобени от 5 до 10 000 лв., както и ще им се отнеме правото да участват на следващи избори. Цветан Цветков коментира още, че през 2019 г. има подобряване на събиране на данъци и приходи от ДДС.

 

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за това, че две от неподалите отчети партии правят това нарушение за втора поредна година. Сатава дума за „ВОТ-Консерватори“ и  „Другата България“.

 

Освен това, отчетите на 3 други партии – „Новото време“, „ЩИТ“ и „Демократична гражданска инициатива“, са подадени след срока, но за сметка на това са изискванията на закона за политическите партии относно формата, съдържанието и начина на представяне.

Съгласно закона за партиите ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чийто отчети са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

 

Сметната палата публикува отчетите на всики партии, както и списък на формациите, които са получили държавна субсидия през 2019 година.

Добавете Вашия коментар

TOP